Ik wil de zuidkant van mijn 1,5 hectare grote kas volleggen met 1761 zonnecollectoren. Daarmee wil ik mijn hele bedrijf gaan verwarmen. Kun jij dat voor elkaar maken?” Een prachtige vraag voor Installatiebedrijf JGroen in Nieuwveen, dat zich specialiseert in duurzame installaties voor de tuinbouw en bovendien wel van een uitdaging houdt. Met John Groen; eigenaar van het gelijknamige bedrijf, zijn tekenaar Marco Nieuwenhuizen en Sales Advisor Wesley van de Poppe van Nathan, bekijken we het resultaat dat zijn voltooiing nadert.

Piekende gasprijzen

De beschikbaarheid en daarmee prijzen van gas zijn afhankelijk van Rusland. Een onzekere situatie, zeker voor tuinders. Voor hen is het bedrijfssucces sterk afhankelijk van de temperatuur in de kas. John: “Door de gasprijzen zijn er dit jaar wat bedrijven gestopt, maar de meeste telers werken met contractprijzen. Dat houdt in dat zo’n 80% van je gasprijs voor 2 of 3 jaar vaststaat. De overige 20%, de dagprijs, fluctueert elk uur. Telers zitten daar bovenop, zodat ze kunnen op- en afschakelen om mee te bewegen met de prijs.”

Schakelen en terugverdienen

In Nieuwveen, op een kwartier afstand van Aalsmeer, zit de 15.000 m2 grote kwekerij van Robbert Verdel. John: “In ruimtes als deze, heb je een duurzame installatie al snel terugverdiend en met deze energieprijzen gaat het nog sneller. Met een jaar of zes hebben ze het er al wel uit. Daarnaast geeft de gemeente duidelijk aan dat alles duurzamer moet en komen ook banken met mooie voordelen als je voor duurzaam gaat. De subsidies, hoge energieprijzen, lage terugverdientijd en voordelen van de bank maken het interessant om nu voor duurzaam te gaan.”

Sales Advisor Wesley van de Poppe

Wesley van de Poppe Sales Advisor

Wisselaar zonthermie

De tuinbouw verduurzamen

“De missie van John is helder: “We willen de tuinbouw verduurzamen.” Een ambitie die wat creatief denk- en schakelwerk vergt. John: “We kijken altijd naar wat je kunt doen met wat er al is. Momenteel zijn we bijvoorbeeld bezig bij een teler die zijn loods duurzaam wil verwarmen. De oude kas die ernaast stond wilde hij slopen omdat hij er niets meer mee kon. Omdat de grond in een kas altijd warmer is, gaan we die kas nu gebruiken als warmtebron voor de naastgelegen loods. Daarmee brengen ze hun verwarmingskosten met 85% terug. Interessant, toch?”

Warmte opslaan om later te oogsten

“Hier staat een cascade-opstelling van veertien alterra pro SWP - Brine/water-warmtepompen van alpha innotec; samen goed voor ca. 1400 kW. Maar die keuze; die had nog wel wat voeten in de aarde. Marco: “In verband met de ISDE-subsidie, had Verdel er zelf al voor gekozen om de zuidzijde van zijn dak, ongeveer 7.500 m2 vol te leggen met vacuümbuizen. Dat is enorm; ik denk één van de grootste oppervlakken van heel Nederland! Per jaar hebben die 1.761 collectoren een totale energieopbrengst van 3.800.000 kWh. We zijn toen op zoek gegaan naar een warmtepomp waarmee we die warmte in de bodem op konden slaan om later te oogsten. Dat is interessant, omdat je met lagetemperatuuropslag voor langere tijd energie uit de collectoren kunt halen. Tot 20 graden kun je het blijven bufferen in de grond. En dat is genoeg omdat we hier geen warm tapwatervraag hebben.””

Lef en ervaring

“Op de dag dat het contract met de aanvankelijk gekozen warmtepompleverancier getekend zou worden, trok deze zich terug. John: “Door de hoge intredetemperatuur durfden ze het niet aan. En toen zaten we vast.” Via een tip kwam John bij Wesley terecht. Wesley: “In Heerlen doen we eigenlijk hetzelfde met warm water uit oude, ondergrondse mijnwaterreservoirs. Dat project heeft ons geleerd welke temperatuur je op de verdamper kunt zetten, waardoor we wisten dat dit kon. Wij wilden dit avontuur daarom heel graag met JGroen aangaan!””

 

“De subsidies, hoge energieprijzen, lage terugverdientijd en voordelen van de bank maken het interessant om nu voor duurzaam te gaan.”

Het systeem

Samen werd de installatie verder berekend en uitgewerkt. Marco: “De warmte wordt de hele zomer gebufferd in een 120m3/h open doublet-WKO. In de winter wordt die opgeslagen energie door de warmtepompen opgewekt en via de buizenverwarming afgegeven aan de twee kwekerijen die samen ongeveer 3.800.000 kWh vragen. Daarmee wordt ongeveer 440.000 m3 aan aardgas bespaard.” Via een BACnet communicatiesysteem wordt de cascadeopstelling straks bediend, waarbij per hal nageregeld kan worden, zodat iedere plant de temperatuur krijgt waarbij hij het best gedijt. ”

De dame

Marco laat ons zijn voorwerk zien en lacht om de illustratie van de schaarsgeklede dame die pontificaal tussen de wisselaars is staat. John kijkt over zijn schouder mee: “haha, da’s geen rommel, hè? Dat vind ik mooi, een beetje lol in het vak. Zo kunnen de jongens meteen zien hoe groot de wisselaars zijn.” Ze zijn inderdaad aanzienlijk, de wisselaars voor de koude en warme bron. Ernaast staan de veertien warmtepompen, waarvan de helft een versterkte constructie kreeg, zodat stapelen mogelijk werd.

De terugblik

John: “We zijn erg tevreden met de alpha innotec warmtepompen en willen in principe ook geen andere merken gaan doen. Waarom zou je moeten shoppen? Om ergens 500 euro minder te betalen? Dan krijg je 1000 euro meer ellende.” Ook Wesley mag blijven, lijkt het. John: “Nathan en wij zijn echt complementair aan elkaar. De samenwerking gaat veel verder dan alleen dit project, Wesley denkt met ons mee bij de bouw van ons bedrijf in duurzaamheid. De lijnen zijn kort, bij vragen bellen we elkaar gewoon even. Dat werkt fijn.”

Onderdeel van deze totaaloplossing:

Alpha innotec
Contact Sales

Persoonlijk advies van onze Sales Advisors

Zevenaar v2

Neem contact op met Nathan

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  1. Maandelijks de nieuwsbrief in jouw mailbox
  2. Duizenden professionals gingen je voor
  3. Blijf op de hoogte van de laatste trends & ontwikkelingen