De Pastoor van Arskerk in Hof van Delft. In 1958 opende de markante ronde koepelkerk haar deuren voor rooms-katholieke kerkgangers om ze in 2008 weer voorgoed te sluiten. Na een jarenlange zoektocht naar een nieuwe bestemming, is de kogel nu door de kerk. Binnen de groteske kolommen van de ronde constructie en in de naastgelegen pastorie worden 16 duurzame appartementen gerealiseerd. Mét ieder een eigen brine/water warmtepomp. Op uitnodiging van Joost Koole (projectmanager) en Dirk Rodenburg (uitvoerend projectleider) van Ponsioen Installatietechniek komen we graag even kijken!

Vanaf het begin

Al in 2016 werd het project op papier gezet. “Al vanaf die eerste aanzet is de samenwerking met Nathan bijzonder goed verlopen”, vertelt Joost. In eerste instantie was het plan om 14 appartementen te realiseren, maar omdat de verkoopmarkt in 2016 wat moeizamer verliep en de aanschafprijs aanzienlijk was, is ervoor gekozen om de 2 grootste appartementen te splitsen. Toen er uiteindelijk 16 appartementen in de verkoop gingen, waren ze zo weg. Zo konden we in 2020 verder met het ontwikkelen van de grootse plannen. “Het project Pastorale wordt praktisch energieneutraal ontwikkeld met hoge isolatiewaarden en de platte daken die worden voorzien van zonnepanelen. De woningen worden bovendien uitgerust met een warmtepompsysteem met bodemwisselaars voor duurzame energie”, aldus de verkooptekst. Een challenge die we bij Nathan graag aangaan!

PLF77447-Nathan Profielfoto

Tim Kwakkenbos Sales Advisor

PL059589-A4

Nathan totaaloplossing

Omdat we uniek zijn in het aanbieden van duurzame totaaloplossingen was de keuze voor Nathan al snel gemaakt. “Voor duurzaam comfort, adviseerden we de alpha innotec WZSV 62 en SWCV 62/92 warmtepompen”, vertelt Tim Kwakkenbos, Sales Advisor van Nathan. “Die leveren warmte, warm tapwater en passieve koeling, zijn zeer stil en hebben een enorm rendement. Als bron voor de warmtepompen boorde Nathan Projects 16 individuele bronnen. Voor de regeling van de Uponor vloerverwarming hebben we de Smatrix Pulse naregeling voorgesteld. Samen met de RuimteBedieningsEenheid van alpha innotec, is die als Master-Master regeling te gebruiken. Dit was een harde eis van Woningborg en daar moesten we met zorg mee omgaan. Onze partner op gebied van vloerverwarming, A1 installatietechniek, heeft in opdracht van Ponsioen de vloerverwarming aangebracht. Er is hier gebruik gemaakt van Uponor Comfort Pipe 16mm in combinatie met het Uponor Tacker systeem. Deze Tacker platen dragen bij aan het verminderen van contactgeluid op de vloer en het verbeteren van de isolatiewaarde van de vloer. Deze toepassing was dan ook uitermate geschikt in dit appartementencomplex.

“Dit is het enorme voordeel van de kennis binnen Nathan. Zij werken alles compleet voor je uit.” vertelt Joost. Op het allerlaatst is er bijvoorbeeld nog van de standaard Komfort-verdelers naar de Komfort-multizoneverdelers geswitcht. Door het toepassen van de multizone verdelers kunnen nu meerdere groepen door 1 stelaandrijving opengestuurd worden. We kunnen nu dus de voeten met minder stelaandrijvingen én het bezuinigt op de Smatrix uitbreidingsmodules. Dit alles om zo duurzaam mogelijk te ontwikkelen! Omdat zowel de bron, warmtepomp, verdelers, afgiftesystemen en naregelingen van Nathan komen, weet de klant zeker dat alles 100% op elkaar afgestemd is. Zeker bij de combinatie bron/warmtepomp is dit heel belangrijk voor de werking en efficiëntie van de installatie tijdens de gehele levensduur.

De boring

Boren was kadastraal nog een leuke uitdaging, begrijpen we van Joost: “We zitten hier met de grote betonnen kolommen die de manoeuvreerruimte van de boorwagen wat beperken, maar je wilt de boring natuurlijk wél op het perceel van de appartementeigenaar doen, anders moet je dit weer kadastraal laten vastleggen." Dat zorgde soms voor lastige situaties, omdat we geen bodemwarmtewisselaars onder de fundering wilden plaatsen. De 16 bronnen, elk met een diepte tussen de 70 en 150 meter, moesten al in een vroeger stadium van het project geboord worden en door een wijziging in het project, moesten sommige bodemwisselaars zelfs verschoven worden. De posities zijn ter plaatse gewijzigd met de boorwagens. “Dat was even een uitdaging maar samen met Nathan Projects is dit perfect opgelost”, onderstreept Joost.

Leuke driehoek

“Ponsioen is een gewaardeerde opdrachtgever waarmee we al meerdere warmtepompprojecten hebben gerealiseerd.” vertelt Tim Kwakkenbos. We trekken ook samen op bij bijvoorbeeld presentaties voor gemeentes op informatieavonden over duurzame energie. Ook aannemer Vink en Veenman uit Nieuwkoop is geen onbekende van ons. Zij hebben het project overgenomen van de Stichting Heelweg met daarbij destijds alle mogelijke risico’s van de verkoop voor de bouw. Deze bouwende ontwikkelaar heeft al diverse mooie projecten met ons gemaakt en heeft nu ook diverse projecten in uitvoering. Architectenbureau Archipelontwerpers Den Haag maakte het ontwerp. Het is prachtig dat wij dit project samen met elkaar hebben kunnen realiseren.

Bewonersavond

De oplevering van de bouw is strak gepland voor week 46. Om de bewoners zo goed mogelijk in te lichten over de werking van de warmtepomp, zijn er plannen gemaakt voor een bewonersavond, bijvoorbeeld met de Showtrailer van Nathan. “Mensen gaan vaak over van een ouderwetse ketel naar een splinternieuwe warmtepomp, je wilt ze dan zo goed mogelijk voorlichten.” Een goed begin is het halve werk!

Delft

Alpha innotec WZSV 42K3M(C)

Onze kleinste brine/water warmtepomp voor Nederlandse woningen

De alpha innotec brine/water WZSV 42K3M(C)-warmtepomp is één van de nieuwkomers die specifiek voor de Nederlandse markt werd ontwikkeld. Nederlandse nieuwbouwwoningen zijn over het algemeen kleiner dan huizen in bijvoorbeeld Duitsland. Door de kwaliteit van de woningen is 4 kW vaak al voldoende. Met deze nieuwe warmtepomp beantwoorden we die vraag. De WZSV 42K3M(C) is er in twee versies; één met gewone bronpomp voor individuele opstelling en één met tweewegklep voor onder andere collectieve installaties.

Omdat deze kleinere warmtepomp perfect is afgestemd op de vraag, is hij bijzonder efficiënt en bovendien voordeliger in aanschaf dan de 6 kW (die tot voor kort onze kleinste brine/water warmtepomp was). Dat maakt hem interessant voor seriematige woningbouw. Ook voor gestapelde bouw trouwens; hij heeft een maximaal toelaatbare druk aan de bronzijde van 4,5 Bar. Omdat we vasthouden aan het vertrouwde 185 liter warm tapwaterbuffervat, blijft het fysieke formaat hetzelfde. Hij is modulerend uiteraard. Daar geloven we in, ook bij kleine vermogens. Dat is op jaarbasis duurzamer, biedt meer comfort en scheelt een buffervat. Als slechts één kamer vragend is, kan de warmtepomp dat leveren zonder dat hij op vol vermogen komt. Zo levert hij altijd het juiste vermogen. Voor tapwater zal hij optoeren, zodat hij ook garant staat voor een hoog tapwatercomfort. Dat is perfect voor veel Nederlandse nieuwbouwwoningen.

alpha innotec

Onderdeel van deze totaaloplossing:

Uponor logo
Alpha innotec
Alpha innotec
Uponor
Contact Sales

Persoonlijk advies van onze Sales Advisors

Zevenaar v2

Neem contact op met Nathan

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  1. Maandelijks de nieuwsbrief in jouw mailbox
  2. Duizenden professionals gingen je voor
  3. Blijf op de hoogte van de laatste trends & ontwikkelingen