Comfort. Energielasten. Terugverdientijd. Doorgaans zijn dat de termen die het succes van een duurzame installatie omschrijven. Bij Palingkwekerij en -rokerij Rijpelaal in Helmond geldt een andere maatstaf. Visvoer. Want als de aaltjes van Europa’s meest energiezuinige palingkwekerij zich happy voelen in hun duurzaam verwarmde bassin; dan presteren ze goed, overeten ze niet en knoeien ze minder. We spreken met het team dat verantwoordelijk is voor de installatie die energie uit afvalwater omzet in de perfecte watertemperatuur voor blije palingen. Of nouja; blij tot de rokerij

Niet meer naar omkijken

Rijpelaal-oprichter Johan Meulendijks: “Goed voer, een temperatuur rond de 24 graden voor volwassen palingen en 26 graden voor de jongere glasalen, goede PH-waarden en voldoende zuurstof; dat is het belangrijkst.” Paul Meulendijks: “We groeien. Ons pap is palingkweker, maar we hebben nu ook een palingrokerij, een winkel, een paviljoen én een webshop. Ik kan hier niet meer tot zeven uur ’s avonds rondlopen om die temperatuur te regelen. Ik wil gewoon dat het geautomatiseerd is. Dat ik ervan op aan kan.”

Sales Advisor Kevin van der Aa

Kevin van der Aa Sales Advisor

Singel Parc Lang 1

Pionieren met waterwaardes

Voor het dierenwelzijn en dus een rendabele omzet, moet er een perfecte symbiose zijn in zuurstof, zuurtegraad, bacteriën, temperatuur en voer. Johan: “Door de temperatuur te verhogen, krijg je een probleem met zuurstofinbreng, maar verlaag je de temperatuur, dan zijn palingen niet happy. Abrupte piekjes, zeker in zuurstof, daar kunnen ze niet tegen. Het is dus echt een spel om dat allemaal in balans te krijgen; om het cirkeltje van voer, afval en afvalverwerkende bacteriën optimaal te krijgen.”

Als techniek en dierenwelzijn samenkomt

Een technisch bedrijf dat thuis is in dierenwelzijn, is Versleijen. Sales Manager Bob Versleijen: “Onze oplossingen worden niet bedacht aan de tekentafel, maar in de praktijk; puur door te doen. Samen met de klant. Wij op technisch vlak, zij door te bepalen wat werkt en wat niet werkt. En van daaruit gaan we verder. We werken al zeker vijftien jaar met alpha innotec warmtepompen. Zeker binnen de agrarische sector liggen daarvoor nog volop kansen, zoals warmteterugwinning uit afvalstromen. Daarmee kun je het hele kringloopsysteem efficiënter maken. Daar is onze engineer John Verkempen mee aan de slag gegaan.”

Afvalwater als bron

John: “De honderd kuub water waar de palingen in zwemmen, wordt continu ververst met water uit een grondwaterbron van 18 graden. Het 17 graden warme afvalwater wordt biologisch gefilterd en gaat vervolgens door een wisselaar. Een platenwisselaar is daar niet geschikt voor, waardoor we een grote, robuuste 75 kW buizenwisselaar gebruiken. Vervolgens halen de warmtepompen de energie uit het afvalwater om het af te geven aan het cv-water.

“Hij gaat gewoon niet kapot. Die bedrijfszekerheid is heel belangrijk bij projecten als deze”

Hiermee wordt het cv-water verwarmd tot 40°C en opgeslagen in een 2250 liter cv-buffervat. Van daaruit gaat het water door een scheidingswisselaar die het cv-water van het zuurstofrijke bronwater scheidt en via de platenwisselaar voor de warmteoverdracht zorgt. Zo krijgt het binnenkomende verse bronwater van 18 graden een temperatuur van 25 graden.” De cascadeopstelling wordt op afstand gemonitord en beheerd.

Warmtepomp voor goede bedrijfszekerheid

In de technische ruimte staan drie 120 kW SW302 H3 warmtepompen keurig in cascade opgesteld. Kevin van der Aa; sales advisor van Nathan: “Een SW-warmtepomp heeft geen geïntegreerd koelpakket en een cv-circulatiepomp is optioneel. Dat zijn precies de elementen die hier niet nodig zijn, waardoor deze warmtepomp hier interessant is.” John: “Alles wat we niet nodig hebben zit er niet op en betaal je dus ook niet. Daarnaast is een cascade-opstelling van drie SW’s in drie stappen te regelen en worden de draaitijden daardoor goed verdeeld. We gebruiken deze warmtepomp veel voor agrarische toepassingen en hij gaat gewoon niet kapot. Die bedrijfszekerheid is heel belangrijk bij projecten als deze.

Dimensionering

Bij de dimensionering houden we rekening met een iets hoger vermogen. Niet alleen omdat je de pomp dan minder belast en een langere levensduur hebt, maar ook omdat het onduidelijk is wat de biomassa in de bak met de temperatuur doet.” Paul: “Een warmtepomp extra maakt in investering niet heel veel uit, maar het brengt gewoon meer zekerheid. Dat is ook waarom ik liever een cascade-opstelling heb dan één grote warmtepomp.” Bob besluit: “We doen bij Versleijen veel warmtepompen, waardoor standaardisatie belangrijk is. We kiezen daarom alleen voor alpha innotec. Met die merkvastheid zijn ze ontzettend goed te servicen, hebben we altijd onderdelen op voorraad en zijn we écht een expert. Die kennis is hier nog belangrijker dan bij een woonhuis. Want als iets niet werkt, moet je direct kunnen helpen.”

Laatste finetuning

Momenteel worden de laatste details gefinetuned. Zo wordt er nog gezocht naar de ultieme manier om de buizenwisselaar schoon te maken. Paul: “Het voer dat palingen eten bestaat voor 30 procent uit vet. Bij 24 graden is dat vet vloeibaar, maar als het afkoelt stolt het en hoopt het zich op. Inmiddels weten we dat het met een borstel niet makkelijk te verwijderen is. We gaan nu kijken naar het doorblazen met hoge water- of luchtdruk. Dat is nog een stukje finetuning.” Los van die laatste details, zijn Johan en Paul enthousiast. Paul: “Het draait mooi en geeft rust en zekerheid. We zitten nu op 175 duizend kilo paling, maar gaan naar 210 duizend kilo. En meer kilo’s zijn serieuze bedragen.”
Rijpelaal lang 2

Onderdeel van deze totaaloplossing:

brands_alpha_innotec
Contact Sales

Persoonlijk advies van onze Sales Advisors

Zevenaar v2

Neem contact op met Nathan

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  1. Maandelijks de nieuwsbrief in jouw mailbox
  2. Duizenden professionals gingen je voor
  3. Blijf op de hoogte van de laatste trends & ontwikkelingen