{{product.Title}}
- {{product.Brand}}
- {{product.ArticleNumber}}
- {{product.GTIN}}
{{product.Title}}
Niet meer leverbaar
{{product.Title}}
Niet meer leverbaar
Laad meer
Brine/water warmtepomp
Lucht/water warmtepomp
Input type niet ondersteund: {{question.inputTypeName}}
{{(controller.data.values.type == "lucht" ? 'Lucht/water warmtepomp' : 'Brine/water warmtepomp')}}
{{controller.data.notification.title}}
{{controller.data.notification.description}}
Warmtepomp rekentool
De centrale wordt in delen gesloopt om plaats te maken voor een ‘duurzaam park’ met windmolens en zonnepanelen. In maart 2022 werd de Skyline van Nijmegen veranderd door het neerhalen van de 155 meter hoge schoorsteen. Later dat jaar in oktober, werd het laatste gedeelte opgeblazen. Het ging hier om een ketelhuis en een machinekamer. Enkele honderden toeschouwers zagen op veilige afstand hoe de skyline van de stad binnen een paar seconden veranderde. De enorme knal was in de wijde omtrek te horen. “Een jaar eerder in 2019 werd een paar honderd meter verderop de eerste steen gelegd tijdens de nieuwbouw van De Variabele aan de Weurtseweg in Nijmegen”, vertelt Maurice Verploegen, Hoofd Projecttechniek van Installatietechniek Hullenaar Balk uit Bemmel.
De Variabele regio Nijmegen is met ruim vijftig medewerkers een van de grotere vastgoedbedrijven in de regio Nijmegen. De Variabele staat voor resultaatgerichte ontwikkeling en uitvoering van onderhouds-, verbouw-, renovatie- en verduurzamingsprojecten. “Voor het nieuw te bouwen pand waren duurzaamheid en energiebeheersing de belangrijkste speerpunten”, vertelt Maurice. ‘’
Met dat in mijn achterhoofd zijn we in 2019 gestart met het ontwerpen van de technische installaties.’’ Installatietechniek Hullenaar Balk is een erkend installatiebedrijf met ruim vijftig jaar ervaring in de regio Arnhem/ Nijmegen. Gedegen vakmanschap gecombineerd met de nieuwste technieken. Maurice “We zijn vooral gespecialiseerd in grotere werken en kunnen hierin alle trajecten verzorgen. Denk hierbij aan het geven van advies, schrijven van bestekken, verzorgen van tekeningen en uiteraard de uiteindelijke W+E installatie.” “Toen we de opdracht kregen voor dit prachtige project, zijn we allereerst gestart met het maken van een zogenaamde transmissieberekening en koellastberekening, vertelt Maurice Verploegen”. Een transmissieberekening is een berekening van een ruimte of gebouw waarbij het totale warmteverlies wordt berekend dat optreed door middel van temperatuurverschillen aan weerskanten van constructies zoals ramen, vloeren en gevels. Een transmissieberekening is in tegenstelling tot wat veel mensen denken niet het zelfde als een warmteverliesberekening maar slechts een onderdeel hiervan. Een koellastberekening is een berekening van een gebouw of bouwdeel, waarmee het benodigde koelvermogen per vertrek, van het hele pand en van de koude-opwekker bepaald wordt. Met koellastberekeningen wordt dan ook de koelcapaciteit van vertrekken en de warmtepomp berekend. Uit deze berekening komt een bepaald vermogen, dat nodig is voor verwarmen en koelen van het pand. “Met deze uitkomst hadden we de keuze uit een aantal opties voor passende warmtepompen. Omdat we al jaren werken met Nathan, hebben we door hen een passende offerte laten maken”, legt Maurice uit.
In de huidige markt hoort men van alles over de energietransitie en de warmtepomptechniek. Maurice: “Om aan de klant een zo duidelijk mogelijk beeld te scheppen van de mogelijkheden die er zijn, hebben we alle opties naast elkaar gelegd.” Het verschil tussen bodem- en lucht/water warmtepompen is exact met elkaar vergeleken in een proefopstelling. Hier is ook het verschil qua energie en geluid goed te meten. “Omdat je hier op een open stuk grond gevestigd bent, hoor je alles extra goed. Dan wil je zeker weten dat je de juiste keuze maakt”, legt Maurice uit. Ondanks dat het een duurdere investering betreft, is er gekozen voor duurzaamheid en comfort. Ook met het oog op de toekomst en de directe waardevermeerdering van het pand. De keuze is gemaakt voor twee alpha innotec SWP 451 brine/water warmtepompen in cascade opstelling. “De zogenaamde cascadeopstelling zorgt hier voor een stuk extra bedrijfszekerheid. Stel namelijk dat een van de machines onverhoopt uitvalt, dan is de andere nog in bedrijf als backup” vertelt Jeroen, Sales Advisor bij Nathan. De warmtepompen werken hier met een BACnet licentie. Dit is een gegevensoverdrachtsprotocol voor gebouwautomatisering en gebouwbeheer. BACnet vereenvoudigt de communicatie tussen producten van verschillende fabrikanten in gebouwautomatisering. In de technische ruimte zien we hoe alles met elkaar is verbonden.
Op het bouwterrein van De Variabele heeft Nathan projects een week lang elke dag geboord. In totaal zijn er veertien lussen geboord, met elk een diepte van 110 meter. “We hebben hier zelf de technische W+E installaties ingetekend en gemaakt, vertelt Maurice. Die expertise hebben we zelf in huis. Het grote voordeel hiervan is dat we ook zelf de regeltechniek kunnen uitvoeren.” Als er nu bijvoorbeeld bij het inbedrijfstellen iets aangepast moet worden, kun je meteen zelf schakelen, zonder dat er iemand van het regeltechnischbedrijf bij moet komen. Eind 2020 is alles hier dan ook binnen één dag inbedrijfgesteld. Direct daarna konden de medewerkers het pand betrekken.
Het pand is voorzien van zonnepanelen op het dak en wordt verwarmd met vloerverwarming. Maurice “Voor de warmtepompen en de bronnen hebben we bij Nathan een onderhoudscontract afgesloten. Zo weten we dat er met de jaarlijkse controle aandacht is voor alles en dat de installatie de best mogelijke zorg krijgt”.