Een grondgebonden warmtepompinstallatie als kleinschalig, collectief warmtenet voor de hele wijk. Op Urk en omstreken gebeurt het. Sinds 2019 heeft Geohita negen collectieve warmtenetten aangelegd; goed voor de verwarming, koeling en warmtapwaterbereiding van 178 woningen. Ánd counting; want het concept blijkt een schot in de roos. Samen met Auke van Slooten, één van de vier ondernemers achter het concept en tevens eigenaar van ToTec Installatietechniek, bezoeken we één van de projecten

totec urk
Sales Advisor Bert Schenkel

Bert Schenkel Sales Advisor

Kop van Dok image 1

Open bron op een kleileembult

Omdat Urk gebouwd is op een kleileembult, heeft de bodem een goed watervoerend pakket met veel waterverzet. Er is een continu aanvoer van dezelfde temperatuur; energetisch ideaal voor de toepassing van open bronnen. Daarnaast zit er op het boren in heel Flevoland tot 10 kuub alleen een meldingsplicht en hoef je dus geen legeskosten te rekenen. Auke: “Omdat de prijs in ons concept een grote rol speelt, is dat erg belangrijk.”

 

Geen gezeik

En dan die ultieme warmtepomp. Naast de exoten, gebruikte ToTec ook af en toe een warmtepomp van alpha innotec. Auke: “Dat is een goed product. Daar waren we erg tevreden over. Met mijn compagnons besloten we unaniem dat we moesten ophouden met het gesodemieter met andere merken. Geen gezeik, we willen gewoon 100 procent zeker weten dat het functioneert.” Het plan werd gedeeld met Bert Schenkel, Sales Advisor van Nathan. Auke: “Da’s trouwens ook een reden om voor alpha innotec te gaan. We hebben onderling goede contacten, je wordt goed ondersteund en de service is altijd paraat. Je kunt altijd ergens op terugvallen. Dat hebben we elders wel anders meegemaakt. We hebben het vraagstuk neergelegd, Bert en zijn collega’s zijn het gaan uitzoeken en hebben een mooi plannetje gemaakt.”

 

“Geen gezeik, we wilen gewoon 100 procent zeker weten dat het functioneert.”

De installatie

De alpha innotec SWC met een buffervat voor verwarming en buffervat voor koeling bleek de ultieme oplossing. Afhankelijk van de omvang van de wijk wordt er gekozen voor een opstelling van twee of drie warmtepompen in cascade-opstelling. Auke: “We boren open bronnen van 9 kuub. Daarop kunnen we een vermogen van maximaal 75 kw opstellen. Voor bedrijfszekerheid gaan we altijd voor een master-slave-constructie en daar bovenop een elektrisch element voor back-up. Afhankelijk van het project, kunnen we zo met één WKO tot ongeveer veertig woningen van warmte, koude en warm tapwater voorzien. Groter kan natuurlijk ook, maar dan zit je met vergunningstrajecten voor de bron, waardoor het prijsverhaal wat verandert.”

 

De technische ruimte

We bezoeken de wijk Noorderwinkel in Nagele waar de laatste woningen net opgeleverd worden. Midden tussen de twee rijen van elk negen woningen, staat een compact gebouwtje, keurig opgenomen in de stijl van de omliggende huizen. Het walhalla van Geohita. Auke: “Deze installatie hebben we op de zaak prefab gemaakt, omdat we door de vorm van het gebouwtje de hoogte in moesten.” Achter de deur verschijnt een installatie die direct laat zien: deze installateurs houden van hun vak. De twee SWC’s gebroederlijk naast elkaar, het buffervat voor verwarming beneden, die voor koeling boven, de strakke Uponor Verdeel-en-stijgleidingen, keurig gebeugeld, geïsoleerd en bemeterd… Een plaatje. Auke: “Ja, daar maken ze echt een sport van, de mannen. Vroeger gebruikten we bovengronds altijd staal, maar sinds Bert ons op de VSK liet zien wat je met Uponor allemaal kunt, zijn we helemaal over op Uponor. Dat is gewoon veel praktischer en daardoor ook voordeliger. De installatie gaat makkelijker en sneller en als je een keer wat hebt of ergens bij moet, dan kun je de verdeel- en stijgleidingen van Uponor zo demonteren, terwijl we staal echt moesten openslijpen. Dat scheelt aanzienlijk.” 
Totec 2

De installatie in de woning

Via een geïsoleerd Uponor Ecoflex leidingnet vertrekt de warmte en koude ondergronds naar de woningen. Dankzij het vierpijpssysteem kan de bewoner op het zuiden zijn woning koelen, terwijl een koukleum op het noorden nog lekker zijn verwarming aan heeft staan. Het intelligente, zelflerende Uponor Smatrix regelsysteem, regelt het optimale binnenklimaat. Het afgiftesetje gebruikt de aanvoertemperatuur van 35 graden om doorlopend en veilig warm drinkwater te bereiden. Auke: “Als er meer warmwaterbehoefte is, zoals een groot bad, gelijktijdig douchen of een grote stortdouche, dan bieden we een Metro Therm boosterwarmtepomp aan. Maar een groot voordeel van ons concept is dat de bewoner binnen niet veel ruimte kwijt is aan de installatie. Met een boosterwarmtepomp vervalt dat voordeel, waardoor we in de basis kiezen voor doorstroom met een afgiftesetje.”

Onderhoud, vernieuwing en afrekening

Het belangrijkste deel van de installatie bevindt zich buiten de woning én buiten de verantwoordelijkheid van de bewoners. Auke: “Ze betalen voor warmte, - 23 euro per giga joule, keurig onder de warmtewetnorm - niet voor het toestel. Daarnaast betalen ze 350 euro vastrecht per jaar. En als er over tien jaar een compleet andere warmtepomp komt, dan kunnen we de installatie vervangen, zonder dat de bewoner daar last van heeft. Wij leveren warmte, daar kunnen bewoners van op aan.”

 

Barendrecht Long Image 2

Onderdeel van deze totaaloplossing:

Metro Therm
Uponor logo
Uponor logo
Contact Sales

Persoonlijk advies van onze Sales Advisors

Zevenaar v2

Neem contact op met Nathan

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  1. Maandelijks de nieuwsbrief in jouw mailbox
  2. Duizenden professionals gingen je voor
  3. Blijf op de hoogte van de laatste trends & ontwikkelingen