Nederland, waterland. Al het water wat ons kleine landje heeft, is een bron van energie. Letterlijk. Door stalen damwanden te voorzien van collectoren, kunnen havenkades, kanaaloevers, bouwkuipen, dijken en alle andere waterkeringen ons zonder aardwarmteboringen van warmte en koude voorzien. Een concept vol potentie waar we samen met damwandleverancier Gooimeer stevig mee testen. Compagnieshaven; de innovatieve jachthaven van Enkhuizen is wel in voor een pionierend avontuur. Ze stelt haar kades niet alleen open voor een testopstelling, maar heeft zó veel vertrouwen in het concept, dat het eerste gebouw al wordt verwarmd en gekoeld met energie uit haar eigen mooie jachthaven.

Een idee van tien jaar oud nu revolutionair

Het principe van geactiveerde damwanden werd tien jaar geleden bedacht en gepatenteerd door het Duitse SPS Energy. Als damwandleverancier zag Gooimeer de potentie. Patrick Stoelhorst, directeur van Gooimeer: “Ik was er heilig van overtuigd dat dit mooi zou zijn. We hebben veel water in stedelijk gebied en we hebben de grootste damwanddichtheid ter wereld. Dus als het in Nederland niet werkt; dan werkt het nergens! Twee en een half jaar geleden kwam ik met SPS Energy in contact en besloot ik het hier in Nederland uit te gaan dragen.” Voor de kennis van geothermie en warmtepompen werd Nathan ingeschakeld. “

Sales Advisor Edwin de Haan

Edwin de Haan Senior Sales Advisor

Jachthaven Enkhuizen montage

Een test én de eerste opdracht

In de Enkhuizer Compagnieshaven van havendirecteur Jeroen Mulder, vonden de bedrijven een welwillende testlocatie voor het concept. Jeroen: “De damwanden waren toe aan en vernieuwing en we zijn hier heel veel met verduurzaming bezig. In de toekomst wilden we het havengebouw met kantoren, supermarkt en douches, het restaurant, de watersportwinkel en de zeilmakerij gasloos gaan maken, dus het was interessant om daar nu al de eerste stappen voor te zetten.” Door corona gingen die eerste stappen echter wat harder dan gepland. Toen het havenrestaurant haar deuren moest sluiten, werd het renovatieplan naar voren gehaald. Al voordat de eerste testresultaten binnen waren, werd het restaurant als eerst gerenoveerde gebouw aangesloten op de kade. Jeroen vertelt trots: “En nu zijn we de eerste jachthaven wereldwijd waar dit wordt toegepast.”

De gesloten stalen collector

Op de website van Gooimeer, dat vol vertrouwen in haar concept het merk Gooimeer Energy lanceerde, staat een heldere animatie over de werking van haar energie-damwanden. Een werking die feitelijk niet erg verschilt van de techniek die we bij Nathan al jaren toepassen. Het grootste verschil is het materiaal en de prefab productie van de collectoren. In de Almeerse Gooimeer-fabriek worden goed geleidende stalen collectoren op de stalen damwanden gelast. Op locatie worden de wanden vervolgens geplaatst en de collectoren gekoppeld. De bovenste meter damwand is niet van een collector voorzien, waardoor kleine niveauverschillen in het waterpeil geen effect hebben. In Enkhuizen werden maar liefst 72 geactiveerde damwanden, goed voor een 115 meter lange kade geplaatst, aangesloten op RVS verdelers en afgevuld met een water/glycolmengsel.

“De oplossing is er, we moeten alleen even van de koudwatervrees af''

Aansluiting op de gebouwen

Nathan-partner Braakman gebruikte kunststof Uponor PE-Xa-leidingen om de geactiveerde damwanden aan te sluiten op de rvs verdelers. Robert: “Op de ene verdeler is de testopstelling aangesloten, op de andere verdeler zit het restaurant. De verdelers zijn met een PE 110mm verzamelleiding gekoppeld waarop de haven in de toekomst haar gebouwen kan aansluiten. Na het testen wordt het één collectief systeem.” Edwin de Haan; Sales Advisor van Nathan: “Met het systeem dat nu klaarligt, kan de haven stap voor stap werken aan verduurzaming. Dat doen ze heel mooi; één voor één worden de gebouwen energetisch verbeterd en met een aftakking aangesloten op deze verzamelleiding. Na het restaurant volgt de watersportwinkel en over vier jaar het hoofdgebouw. Dat kan gewoon want de energie ligt letterlijk klaar voor de deur!”

De warmtepomp testopstelling op de kade

Op de kade staat een kleine zeecontainer met een complete testopstelling die Nathan-collega Dirk van Scherpenzeel ontwierp. Hier wordt ondermeer getest hoeveel afgiftesystemen op de damwanden aangesloten kunnen worden. Er staat een modulerende alpha innotec brine\water SWCV122K3 warmtepomp met twee buffervaten in; één voor CV en één voor tapwater. Jeroen: “De warmte die we overhouden wordt momenteel via een ventilator op het dak weggeblazen. Om zichtbaar te maken dat we serieus bezig zijn met duurzaamheid, willen we warme buitendouches monteren, zodat we er een beleving van kunnen maken;

Jachthaven Enkhuizen lab

Onderdeel van deze totaaloplossing:

Uponor logo
brands_alpha_innotec
Contact Sales
Nathan_logo's_2021_FC 500x150_Nathan logo - Projects
Contact Sales

Persoonlijk advies van onze Sales Advisors

Zevenaar v2

Neem contact op met Nathan

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  1. Maandelijks de nieuwsbrief in jouw mailbox
  2. Duizenden professionals gingen je voor
  3. Blijf op de hoogte van de laatste trends & ontwikkelingen