Headerfoto ait

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp zorgt op een heel energiezuinige manier voor verwarming en warm water. Dat is dus goed nieuws voor het milieu én voor je energierekening. Maar hoe werkt een warmtepomp? In dit artikel vertellen we je meer over 2 veelvoorkomende typen warmtepompen en geven we je tips over hoe je nog meer energie kunt besparen met een warmtepompsysteem.

Verwarmen, koelen en warm tapwater met een bodemwarmtepomp

Een bodemwarmtepomp haalt zijn warmte uit bronnen in de bodem. In de grond zijn verticale slangen aangebracht, die tussen de 80 en 200 meter diep zijn geboord. Door deze slangen loopt een vloeistof die de warmte uit de bodem onttrekt. Uit deze warmte haalt de warmtepomp zijn energie. De warmtepomp kan hiermee jouw woning verwarmen en warm tapwater maken.

De vloeistof in de slangen in de grond kan in de zomer ook worden gebruikt om de woning te koelen. Dit wordt automatisch geregeld in de warmtepomp en kost heel weinig energie.

Brine/water warmtepompen

Zo regel je de temperatuur in huis

De warmtepomp regelt automatisch dat het binnen aangenaam is. De buitentemperatuur bepaalt de temperatuur van het water dat door de leidingen van de vloerverwarming stroomt. Dus hoe kouder het buiten is, hoe warmer de vloer zal worden. Logisch, want er is dan meer warmte nodig om de woning op temperatuur te houden.

In de zomer kan de brine/water warmtepomp jouw woning ook koelen. Ook dan zorgt het systeem er automatisch voor dat er precies genoeg warmte of koude geleverd wordt: net zoveel als er nodig is voor jouw woning. Nadat je de temperatuur hebt ingesteld, hoef je hier dus niets meer aan te doen.

vrijstaande-woning-bodem
vrijstaande-woning-lucht

Een lucht/water warmtepomp: zo werkt het!

De lucht/water warmtepompen hebben een buiten- en een binnenunit. Het geheel bestaat dus uit twee delen. Deze delen zijn met elkaar verbonden door middel van leidingen.

De geluidsarme buitenunit onttrekt warmte aan de buitenlucht. Uit deze warmte haalt de warmtepomp zijn energie, om deze via de binnenunit af te geven aan de vloerverwarming en om water te verwarmen.

Lucht/water warmtepompen

Tips: zo bespaar je zoveel mogelijk energie

Dit verwarmingssysteem is heel energiezuinig. Om het systeem nog energiezuiniger te maken, kun je zelf van alles doen, maar de volgende twee punten zijn in ieder geval belangrijk:

  • Houd de thermostaat zoveel mogelijk op dezelfde temperatuur. Dag en nacht.

Dit klinkt gek, want je bent misschien gewend om de thermostaat ’s avonds lager te zetten. Bij een warmtepomp is het beter om de temperatuur dag en nacht gelijk te houden. Dit komt omdat de vloerverwarming en de warmtepomp langzamer opwarmen dan radiatoren. Steeds dezelfde temperatuur aanhouden is daarom aangenamer én goedkoper

  • Gebruik de juiste vloerafwerking

Laat je goed informeren over de vloerafwerking: deze moet geschikt zijn voor vloerverwarming. Leg in ieder geval geen hoogpolig tapijt en ook geen dik laminaat in jouw woning. Uitermate geschikt zijn steenachtige vloeren of PVC. Deze zorgen voor een zeer goede warmte- en koude-overdracht. Optimaal comfort dus.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  1. Maandelijks de nieuwsbrief in jouw mailbox
  2. Duizenden professionals gingen je voor
  3. Blijf op de hoogte van de laatste trends & ontwikkelingen