{{product.Title}}
- {{product.Brand}}
- {{product.ArticleNumber}}
- {{product.GTIN}}
{{product.Title}}
Niet meer leverbaar
{{product.Title}}
Niet meer leverbaar
Laad meer
Brine/water warmtepomp
Lucht/water warmtepomp
Input type niet ondersteund: {{question.inputTypeName}}
{{(controller.data.values.type == "lucht" ? 'Lucht/water warmtepomp' : 'Brine/water warmtepomp')}}
{{controller.data.notification.title}}
{{controller.data.notification.description}}
Warmtepomp rekentool
Hier midden in de bollenstreek zijn wij op projectbezoek bij vaste planten en stekbedrijf Gebroeders Alkemade. In een immens grote kas werkt het bedrijf aan het maken van stekken voor vaste planten. De productie hiervan ligt inmiddels boven de 28 miljoen stekken per jaar.
“De Gebroeders Alkemade zijn in 2011 verhuisd naar deze voormalige tomatenkwekerij van ruim drie hectare groot”, vertelt Jan. Nadat het enorme kassencomplex een interne verbouwing heeft ondergaan zijn ze hier ingetrokken. “Vanaf het begin ben ik bij dit project betrokken geweest en het is prachtig om te zien hoe mooi alles nu draait”, vertelt Jan. Jan: “Het grote voordeel van de verhuizing is dat ze vanuit vijf verschillende locaties naar deze enorme grote locatie zijn gegaan. Hier hebben ze alles onder één dak!” Overal waar we lopen en kijken, zien we medewerkers aan het werk. Iedere medewerker verricht een andere handeling met de stekken, die ongeveer de grootte hebben van een luciferdoosje. Bijzonder om dit samenspel te zien. Dat Jan hier kind aan huis is, blijkt ook uit de manier waarop hij ons rondleidt. In het doolhof van kassen en verschillende ruimtes wijst hij ons behendig de weg. Ondertussen vertelt ons wat er in welke kas gebeurt. “Dit hier is bijvoorbeeld de zogenaamde Kraamkamer”, vertelt Jan. We staan in een kas waarvan de deur direct achter ons weer moet worden gesloten. “Tocht en koude zijn hier uit den boze”, legt Jan uit. Hier is de temperatuur constant op hetzelfde niveau. Dat is ook te zien aan onze brilglazen, die direct bij binnenkomst beslaan.
Later in de kantine vertelt Jan ons over de keuze voor de huidige installatie en het ontstaan daarvan. De kwekerij draait op een gesloten circuit en is voorzien van een lavavloer met vloerverwarming. Jan: “Deze vloerverwarming was al in gebruik en moest blijven als afgiftesysteem voor de nieuw te plaatsen warmtepompen. We gingen dus met elkaar op zoek naar een warmtepompsysteem, dat dit enorme complex kon voorzien van warmte in de huidige hoedanigheid.” Dit allemaal ten gunste van de kwaliteit van de stekken en het milieu. Tot april 2022 zijn de kassen verwarmd met zogenaamde gasabsorbtiewarmtepompen (ook wel gasgestookte absorptiewarmtepompen). “Omdat deze niet voldoende bedrijfszekerheid gaven, is gezocht naar een innovatieve vervanging”, vertelt Jan. Samen met Edwin de Haan, senior Sales Advisor en Pieter Voskuilen, Pro-serie adviseur bij Nathan, is ter plaatse gekeken naar de mogelijkheden. Wat past het beste bij de huidige energietransitie en de enorm stijgende energiekosten? Gekozen is voor vier in cascade opgestelde alpha innotec Nias 11 luchtwaterwarmtepompen. De cascade opstelling zorgt in dit geval voor extra bedrijfszekerheid voor de verwarming van de kassen. Als één van de warmtepompen uitvalt, nemen de andere warmtepompen het over en blijven de kassen normaal op temperatuur. “De continue temperatuur is hier natuurlijk essentieel voor de groei van de hoeveelheid stekken, daar valt of staat letterlijk alles mee”, vertelt Jan.
De geplaatste NIAS 11 warmtepompen hebben elk afzonderlijk een vermogen van 87 kW. “Een goede en slimme investering dus, zeker gezien de ISDEsubsidie van 11.250,- per warmtepomp”, legt Jan ons uit. Ook is hier rekening gehouden met het milieu. De NIAS 11 warmtepomp is namelijk voorzien van het nieuwe R32 koudemiddel en heeft daardoor een lage GWP-waarde. Alles voor de stekken, maar ook voor een groenere toekomst. Naast de vier in cascade opgestelde NIAS warmtepompen staat de bestaande buffertank. Een enorme unit van 200.000 liter. “Deze doet dienst als grote buffer”, vertelt Jan. De standaardcapaciteit van de warmtepompen is, gezien de enorme ruimte, niet voldoende om de gehele vloerverwarming mee te verwarmen. De zogenaamde Klimaatcomputer (zo heet de regeling in de tuinbouwindustrie) bepaalt steeds hoeveel machines er per keer moeten draaien om de vloer op temperatuur te houden. Hierdoor wordt de vullingsgraad van de buffer constant bepaald. “Deze extra warmte wordt ingezet om de enorme kassen ‘s nachts mee te verwarmen. Over alles is hier nagedacht” voegt Edwin toe. Door de huidige installatie is het mogelijk gemaakt om de kassen constant te verwarmen. “Hiermee behouden we voortdurend een goed klimaat voor de stekken”, vertelt Jan. De kwekerij bestaat uit meerdere ruimtes, waar constant verwarmd moet worden. We komen naast de kassen ook in een kantine, kantoor en vergaderruimte, schuur en twee bevochtigingskassen. Daarnaast is er ook een grote showtuin voor het testen van nieuwe soorten stekken. Dit om het assortiment blijvend te kunnen vernieuwen.