“Een warmtepomp gecombineerd met een speksteenkachel? Nee, daar beginnen we niet aan.” In het Drentse Dalen woont een gezin dat zich door terugkerende afwijzingen van installateurs niet uit het veld liet slaan. Via via kwamen ze terecht bij Nathan. Samen met Egbert Pathuis, Eigenaar van Go-Install en Enzo Smallenbroek, Sales Advisor van Nathan gaan we terug naar de gerenoveerde boerderij. Met speksteenkachel. Én warmtepomp.

Met een dik isolatiepakket, flink wat geduld, een stevige investering, grondig vooronderzoek en vooral een enorme dosis volharding, kregen de bewoners het voor elkaar: een gerenoveerde boerderij met bodemgebonden warmtepomp én een speksteenkachel. Maar niet zonder slag of stoot. Enzo: “Deze mensen zijn hier heel idealistisch en bewust mee gestart. Door de wanden 18 centimeter te isoleren, kregen ze de rc waarde van hun huis op nieuwbouwniveau. Een uitstekende basis voor een warmtepomp. Maar naast die warmtepomp wilden ze een kachel. Geen gezellig kacheltje dat alle gestookte energie wegblaast via de schoorsteen, maar een speksteenkachel die de warmte 16 tot 20 uur vasthoudt in haar eigen massa én hergebruikt via de warmtepomp. Gezelligheid en nuttige energie; een mooi idee. Maar geen installateur die het zag zitten.”

Sales Advisor Enzo Smallenbroek

Enzo Smallenbroek Sales Advisor

Dalen image 2

Gewoon een warmtepomp

Via via kwamen de bewoners met hun bouwbegeleider bij Nathan-projectcoördinator Axel Wiersma van Nathan terecht. Enzo: “Toen is het balletje gaan rollen, want wij vonden het een prachtig idee. Omdat we hier nét buiten het beschermde waterwingebied zitten, mochten we boren. De bewoner wilde zo min mogelijk energie verbruiken, passieve koeling en liever geen warmtepomp buiten, dus de keuze voor een brine/water warmtepomp van alpha innotec was een heel logische. Vervolgens hebben we de warmtepomp geselecteerd alsof er geen kachel stond. In een ontwerp gaan we namelijk nooit uit van bewonersgebruik, want dat maakt je installatie afhankelijk van mensen. En dat wil je niet. Door die keuze hoeven ze alleen te stoken als ze daar zin in hebben, kunnen zij of eventuele volgende bewoners de kachel in de toekomst afkoppelen als ze dat willen en draait de warmtepomp lekker door als de bewoners drie weken op wintersport gaan. Dus niet hybride, niet bivalent; maar gewoon een warmtepompsysteem. Maar dan met een pleziertje.”

Een mooie technische ruimte

Op basis van eerder geleverd werk, werd Go-Install uit nieuw Buinen werd ingeschakeld om de installatie te maken. Eigenaar Egbert Pathuis: “Op de tekening zag ik het al; geen probleem; dat gaan we doen!” Nadat Nathan de bron boorde en de twee lussen getiggeld naar de woning had gebracht, gingen Egbert en zijn monteur Arie Bodewitz aan de slag met de binneninstallatie. Het duo leverde prachtig werk. Niet alleen technisch; ook optisch. De technische ruimte van de boerderij wordt gedragen door mooie oude gebinten die voor het stucwerk werden verpakt. Egbert: “Die wil je in ere houden, die ga je niet beschadigen of gebruiken om iets aan te bevestigen. We hebben er daarom heel voorzichtig achterlangs gewerkt en er echt wat moois van gemaakt.”

“Alles kan; als je er maar de tijd voor neemt, met elkaar in gesprek gaat en goede materialen gebruikt.”

Stand alone

Egbert leidt ons door de installatie: “Strak toch? Koper vind ik niet zo mooi, daar ga ik me aan irriteren. Alles onderin is Uponor, net als de vloerverwarming en naregeling straks.” De warmtepomp en speksteenkachel draaien beiden stand alone. De kachel levert temperaturen tot 40 graden die de warmtepomp verhoogt tot 58 graden en opslaat in het 600 liter multifunctioneel buffervat. De Ruimtebedieneenheid RBE+ van alpha innotec stuurt het systeem vervolgens bij. Egbert: “De warmtepomp moduleert, maar dat mag geen probleem zijn. Er staan wat groepen open en de Delta t zit in de retour. Daarop zet de RBE+ de pomp aan en uit. Dat werkt mooi.”

Eigen inzicht

Egbert voegde zelf wat extra ontluchters toe aan de installatie: “Lucht wil je niet in je warmtepomp. Daar zie ik veel te veel dingen mee fout gaan. Ik heb daarom extra ontluchters geplaatst waardoor de installatie rustiger draait.” De retour kreeg bovendien een extra terugslagklep. Egbert: “Omdat de woning zo groot is, hebben we een grotere pomp dan normaal gebruikt. Die pomp was zo sterk dat hij water uit het buffervat trok. Met een terugslagklep hebben we dat opgelost.” Het perfectioneren op locatie vindt hij mooi werk: “Ik zit nu bijna 25 jaar in het vak. In elk project leer je weer dingen die je meeneemt naar het volgende project. Dat houdt het interessant. Ik ben nooit bang om iets nieuws te leren, mijn jongens ook niet. Die facetimen als ze ergens niet uit komen. Dan zie ik ze overleggen; dat vind ik mooi. Die kennis is er gewoon, dat weet ik. Alles kan; als je er maar de tijd voor neemt, met elkaar in gesprek gaat en goede materialen gebruikt.”

Het resultaat

Enzo is erg tevreden met het resultaat van het samenspel tussen Nathan en Go-Install: “De combinatie van een warmtepomp met een speksteenkachel is niet voordeliger, niet makkelijker, maar wanneer de kachel gebruikt wordt wél duurzamer en vooral leuker. In combinatie met de zonnepanelen, waarvan er ook een aantal bij de buren liggen, is deze woning bijna energieneutraal. Ik ben trots op hoe het geworden is. Een enorm strakke, mooie installatie!”

Dalen image 3

Onderdeel van deze totaaloplossing:

Uponor logo
brands_alpha_innotec
Nathan_logo's_2021_FC 500x150_Nathan logo - Projects
Contact Sales

Persoonlijk advies van onze Sales Advisors

Zevenaar v2

Neem contact op met Nathan

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  1. Maandelijks de nieuwsbrief in jouw mailbox
  2. Duizenden professionals gingen je voor
  3. Blijf op de hoogte van de laatste trends & ontwikkelingen