Als je in 2019 start met de eerste uitvraag voor een project dat in 2022 opgeleverd wordt, dan moet je vooruitdenken. Een installatie ontwerpen die – in een tijd en branche waarin ontwikkelingen supersnel gaan - drie jaar later nog actueel is. Dat is precies wat woonstichting Patrimonium Barendrecht, ontwikkelaar en bouwbedrijf Gebroeders Blokland, van Hoften Installatietechniek en Nathan deden. Het resultaat: 93 levensloopvriendelijke appartementen die door 372 Triple Solar PVT-panelen en 93 speciale Metro Therm PVT-warmtepompen van verwarming, koeling en warm tapwater worden voorzien

De gewonnen aanbesteding
In maart 2020 waren Gebroeders Blokland en van Hoften Installatietechniek één van de bouwteams die hun concept aan Patrimonium mochten pitchen. Christian: “Dat was middenin de eerste corona-lockdown en ging via een videopresentatie. Op basis van de uitvraag van Patrimonium hadden we een installatie ontworpen die aan alle uitgangspunten voldeed. Uitdaging was toen wel dat we in de tijd dat we nog dachten in EPC’s al moesten rekenen volgens de BENG-norm, terwijl ook de rekentools daarvoor nog niet klaar waren. Maar we wonnen de aanbesteding en mochten de aanvankelijk voorgestelde installatie; 93 lucht/water warmtepompen, gaan maken.”

Senior Sales Advisor Jurgen van Gorp

Jurgen van Gorp Senior Sales Advisor

Kop van Dok image 1

Aangescherpte koelambitie

Als dat vervolgens precies zo was toegepast, dan was dit een kort artikel geworden, want 93 lucht/water warmtepompen; die kennen we al wel. Maar door een wijziging in de ambitie van Patrimonium, gingen Van Hoften en Nathan terug naar de tekentafel. Rien: “Vanuit ons huidige bezit weten we dat oudere bewoners last hebben van de steeds warmere zomers. Daarnaast kwam BENG met het TO-juli criterium, waardoor je eigenlijk bijna wel móet koelen. Dat was aanleiding voor ons om hoger in te zetten op actieve koeling.” Het bouwteam vond een interessant alternatief dat past binnen het bouwplan, de BENG-normen én de aangescherpte ambitie. De geplande PV-panelen werden ge-upgrade naar de Triple Solar PVT-panelen die naast elektriciteit ook warmte opwekken en 93 licht gemodificeerde frequentiegeregelde alpha innotec brine/water warmtepompen. Christian: “Omdat de bodemgesteldheid hier per vierkante meter verschilde, was boren niet ideaal. De PVT-warmtepomppanelen van Triple Solar vormden een ideale alternatieve bron. Daarnaast zijn er meer voordelen; je kunt actief koelen, het energieverbruik monitoren en terugleveren vanuit de zonnepanelen.”

De gamechanger

Mooi. Dus we zijn eruit? Nee. Dit keer was het Jurgen van Gorp die met een gamechanger op de proppen kwam. Nathan, Triple Solar en Metro Therm waren op dat moment volop bezig met de ontwikkeling van de Metro Delta; een 4kw brine/water warmtepomp voor o.a. PVT-panelen. Jurgen: “Tot dat moment bestond er nog geen warmtepomp die speciaal voor PVT-panelen als bron was gemaakt, waardoor we vaak een brine/water warmtepomp aanpasten. De Metro Delta was wél speciaal gemaakt voor de Triple Solar PVT-panelen; erg interessant! Daarnaast is hij compacter, voordeliger in aanschaf én gebruikt hij het natuurlijke koudemiddel propaan. Dat zorgt voor een lage gwp-waarde, maakt hem inzetbaar bij lage brontemperaturen van -20 én geeft afgiftetemperaturen tot wel 70oC.  Die kans konden we niet laten liggen!” Na diverse gesprekken en presentaties stapte Patrimonium daarom over op de brine/water PVT-warmtepompen van Metro Therm.” Rien: “Dat moest gewoon, want het voldoet nu al aan de standaards van 2022 en zorgt gewoon voor een beter eindproduct.”

“Ik zie het als de energietransitie in het klein; dat je met alle partijen blijft zoeken naar mogelijkheden om het béter te doen.”

Innovatie, geen experiment

Daarmee werden zomaar 93 stuks van de allereerste PVT-warmtepompen verkocht nog voordat ze officieel op de markt waren. Is dat niet spannend, zo’n pilot? Rien: “Normaal is proven technology ons uitgangspunt. We willen en kunnen geen risico’s lopen. Maar deze oplossing is feitelijk een combinatie van meerdere elementen die al lang bewezen succesvol zijn; al met al dus helemaal niet zo spannend. Daarnaast gaven Nathan en Gebroeders Blokland een garantie op de werking ervan; dat speelt natuurlijk ook mee. Henk: “Precies. Innovatief, maar niet experimenteel, noemen we dat bij Gebroeders Blokland. Een nieuw product met beproefde technologie. En dat met goede, betrouwbare partners.” Mark knikt instemmend: Met Nathan werken we al jaren samen. Het is een goede, krachtige partij met een goed team waar we 0,0 twijfel over hebben.

 

Plug and play oplossing

Omdat er inmiddels al stevig door Gebroeders Blokland wordt gebouwd, was het even spannend of de switch nog zou kunnen. Met deelleveringen die parallel lopen aan de oplevering van de appartementencomplexen, werd het mogelijk. Met regelmatige fabrieksbezoeken, houdt Nathan vinger aan de pols bij de Metro Therm productie. Ondertussen bereid van Hoften de plaatsing voor in haar prefabafdeling in Hardinxveld-Giessendam. De eerder geplande WZSV-warmtepomp en het aanvankelijk benodigde buffervat waren beiden groter dan de nieuwe opstelling. Met wat slim herschikken heeft de onderhoudsmonteur straks wat extra werkruimte over. Mark: “We maken ze prefab op de footprint van de eerder geplande warmtepomp, compleet met Uponor leidingwerk voor bron, water en cv. In drie etappes brengen we straks 93 complete SKID-opstellingen naar het project. Zo kunnen we ze op het laatste moment nog in de technische ruimte van het appartement zetten, aansluiten en laten draaien. Plug and play. Daarmee winnen we tijd.”
Van hoften 2
Barendrecht Long Image 2

De energietransitie in het klein

Dat klinkt als flink wat extra werk voor een project dat al lang in the pocket was. Christian: “Dat klopt. We hadden ook kunnen denken; de planning is klaar, de deal is rond; prima zo. Maar het toestel is beter gedimensioneerd, kleiner en voordeliger.” Henk: “Ook het gebruik van propaan als natuurlijk koudemiddel vind ik een belangrijke meerwaarde; daarmee voorkomen we de opwarming van de aarde.” Christian knikt en vervolgt: “Al met al resulteert het gewoon in een beter eindproduct. En daar gaat het om. Ik zie het als de energietransitie in het klein; dat je met alle partijen blijft zoeken naar mogelijkheden om het béter te doen. Dat je de opdrachtgever aan de hand neemt en uitlegt wat de opties zijn. Dat niet Rien straks zegt ‘waarom heb je de PVT-warmtepomp niet aangeboden?’ Ze kunnen nee zeggen, maar het is onze taak om ze te informeren. Zo bouw je nu een gebouw dat in 2022 een actuele installatie heeft.”

Techniek is mensenwerk

Mark kan zich daarin vinden: “Wat vandaag nieuw is, is over een half jaar alweer oud. Dat is voor veel bedrijven niet bij te benen, waardoor ze maar bij het oude blijven. Wij zetten in op nieuw. Op beter. Op meegroeien in de transitie. Daarmee creëer je een bijzondere positie voor je bedrijf.” Rien: “Dat onderstreep ik helemaal. Van Hoften kwam met feiten. Met cijfers. Ze konden uitleggen dat de technologie al lang beschikbaar was. En dat het werkt. Die overtuigingskracht moet je hebben. Want als we dit vertrouwen in van Hoften niet hadden gehad, hadden we het nooit gedaan. Dan hadden we nu niet een installatie gehad die klaar is voor 2022. Techniek is mensenwerk.”

Onderdeel van deze totaaloplossing:

Metro Therm
Uponor logo
Contact Sales

Persoonlijk advies van onze Sales Advisors

Zevenaar v2

Neem contact op met Nathan

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  1. Maandelijks de nieuwsbrief in jouw mailbox
  2. Duizenden professionals gingen je voor
  3. Blijf op de hoogte van de laatste trends & ontwikkelingen