We kennen Mijnwater van verschillende projecten die we samen hebben gedaan. Zo werkte Nathan mee aan de voorziening van verwarming, koeling en warmtapwater in de wijk Maankwartier in Heerlen. Het water uit de oude mijnen diende daar als bron voor de warmtepompen. Inmiddels zoekt Mijnwater ook actief naar andere alternatieve bronnen. Bij Noorderkroon II, een zorgappartementencomplex in Brunssum, is gebruik gemaakt van zo’n alternatieve bron. Samen met Senior Sales Advisor Roelof Vallinga (Nathan) spreken we Mick de Meij (Senior Project Manager Energy bij Mijnwater) en Leo Martens (Senior Project Manager bij Volantis) over dit project.

Van pionier naar leverancier

“We gaan toe naar een andere manier van werken”, vertelt Mick. “Het was leuk om een pioniersclub te zijn, maar we moeten nu energieleverancier zijn en samen met anderen bekijken hoe je tot goede oplossingen komt. Ik ben van mening dat dat voor Noorderkroon absoluut goed gelukt is.” Leo vult aan: “Mijnwater en Volantis zijn vaste samenwerkingspartners en wij denken graag mee. Dit project is hier een goed voorbeeld van. Er is lang nagedacht over het concept, maar de bouw is nooit vertraagd. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een warmtepomp. En op de lange termijn moet het gebouw worden aangesloten op het Mijnwaternet.”

Senior Sales Advisor Danny Wisselo

Danny Wisselo Senior Sales Advisor

Noorderkroon lang

Het concept

Leo: “We wilden een warmtepomp die kan verwarmen en koelen tegelijk. Dat is in veel gevallen lastig, ook regeltechnisch. De lucht/water warmtepomp van Rhoss kan het wel.” Roelof: “Voor de tapwatervoorziening is gekozen voor Booster warmtepompen van Metro Therm. De vloerverwarming is van Uponor, met Smatrix Pulse naregeling.” Volgens Leo is het een mooi systeem: “Als je aan de warmtepomp bijvoorbeeld 100 kW koeling vraagt en 50 kW verwarming, dan wekt hij maar 50 op.” Roelof: “Zo kan het zijn dat je maar heel weinig energie nodig hebt om beide te kunnen leveren. Het restproduct van de één is het hoofdproduct van de ander.” Een prima resultaat, en er staat meer op de agenda. “Op dit moment denken we na over hoe we het hele Mijnwater systeem – het vijfde generatie warmtenet – gaan aanleggen”, geeft Mick aan. “Bijvoorbeeld vanuit de hoofdleiding naar klusterkelders, of via een soort webachtige constructie de woonwijken in en industrieterreinen op. Dat zijn de keuzes die we maken voor de komende dertig tot vijftig jaar. We verwachten ergens in de komende tien tot vijftien jaar project Noorderkroon aan te sluiten op het Mijnwater netwerk.”

Toekomst

Mick: “Ik ben van mening dat we een ongelofelijk mooi systeem hebben, zeker het vijfde generatie warmtenet. In de basis is het in heel Nederland toepasbaar, maar dan met een andere vorm van opslag. De mijnen hier zijn perfect als opslag, maar ook ecovaten zijn bijvoorbeeld een optie. We zijn ons dus nu aan het klaarmaken voor de toekomst en zoeken actief naar projecten buiten onze regio. Een mooie uitdaging!”

''De warmtepomp is stiller dan een langsrijdende auto''

Onderdeel van deze totaaloplossing:

Uponor logo
brands_metro_therm
Contact Sales

Persoonlijk advies van onze Sales Advisors

Zevenaar v2

Neem contact op met Nathan

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  1. Maandelijks de nieuwsbrief in jouw mailbox
  2. Duizenden professionals gingen je voor
  3. Blijf op de hoogte van de laatste trends & ontwikkelingen