Waar we in 2015 een van de allereerste energiemodules introduceerden, schieten ze anno 2021 als paddenstoelen uit de grond. Vandaag spreken we met Stefan Poppe, eigenaar van het gelijknamige installatiebedrijf uit Kloosterzande. Zijn team werkte met twee modules, waaronder die van Nathan. Met hem, Nathan senior sales advisor Jurgen van Gorp en Nathan Industries projectmanager Maarten Andringa, praten we over de 30 huurwoningen van Woonstichting Hulst die net werden voorzien van een Nathan Energiemodule.

Meteen goed

“Voor die andere partij hadden we zelf niet gekozen, hoor”, licht Stefan toe en vervolgt: “die kregen we cadeau bij het bedrijf dat we hadden overgenomen. Maar wat daar allemaal fout is gegaan, gaat bij Nathan meteen de eerste keer goed. De samenwerking met de betrokken partijen loopt mooi, de communicatie met de bewoners gaat goed; allemaal heel netjes. Ook servicetechnisch zit het product goed in elkaar; dat is voor de jongens bij de installatie en het onderhoud straks heel belangrijk. Een stuk kwaliteit; dat begint aan de voorkant en resulteert in een mooie en goede module bij de huurders voor de deur.”

Senior Sales Advisor Jurgen van Gorp

Jurgen van Gorp Senior Sales Advisor

Hulst lang 2

Service zonder bewoner

Na een gesprek met Stefan, waarin samen besloten werd dat een unit met een lucht/water warmtepomp de beste oplossing was, liet Maarten de wensen van Woonstichting Hulst en Poppe Installatietechniek uitwerken door zijn collega Rutger Heil. Maarten: “Rutger bekijkt bouwtechnisch wat de beste oplossing is. Hij kijkt bijvoorbeeld of we het verlaagde plafond van de begane grond of de ruimte onder de verdiepingsvloer kunnen gebruiken voor de installatie, hoe we het doen met de uitloopjes en hoe de units het best geplaatst kunnen worden.” Zijn voorstel werkte Rutger uit in een digitale mockup van de werkelijke situatie. Maarten: “Door de unit eerst virtueel te bouwen, kan hij kijken of er clashes zijn en kan de klant vooraf beoordelen of hij tevreden is. In dit geval werden er een lucht/water split-warmtepomp van MetroTherm, een wtw-unit van Zehnder, een pv-omvormer en een buffervat in gepland.” Maarten: “We maken altijd een click en go-systeem dat de installateur direct kan aansluiten.” Stefan is daar enthousiast over: “Het leuke was dat een monteur die eerder de unit van een andere leverancier aansloot direct het verschil merkte. De indeling van de module zelf, de gebruikte Uponor RTM-fittingen, zelfs het goed georganiseerde transport; het was echt een verademing.” Maarten: “Alles in de unit is door ons al aangesloten. Stefan en zijn club hoeven alleen een stroomkabel van de woning naar de unit te halen, twee luchtkanalen te monteren, de leiding voor tapwater en CV te verbinden en de boiler te vullen met water.” Stefan: de binnenunit en buitenunit zijn één geheel, dat scheelt flink in werk en dat is erg fijn. Zeker in een tijdperk waarin goede vakmensen schaars zijn.”

Componenten

Maarten: “Mijn collega Rutger Heil bekijkt bouwtechnisch wat de beste oplossing is. Hij kijkt bijvoorbeeld of we het verlaagde plafond van de begane grond of de ruimte onder de verdiepingsvloer kunnen gebruiken voor de installatie, hoe we het doen met de uitloopjes en hoe de units het best geplaatst kunnen worden.” Zijn voorstel werkte Rutger uit in een digitale mockup van de werkelijke situatie. Maarten: “Door de unit eerst virtueel te bouwen, kan hij kijken of er clashes zijn en kan de klant vooraf beoordelen of hij tevreden is. In dit geval werden er een lucht/water split-warmtepomp van MetroTherm, een wtw-unit van Zehnder, een pv-omvormer en een buffervat in gepland.”

“Dat is voor mij één van de grootste voordelen van het hebben van een vaste, solide partij. Ze ontzorgen je''

Click & Go

Stefan is enthousiast over het Click & Go-systeem: “Het leuke was dat een monteur die eerder de unit van een andere leverancier aansloot direct het verschil merkte. De indeling van de module zelf, de gebruikte Uponor RTM-fittingen, zelfs het goed georganiseerde transport; het was echt een verademing.” Maarten: “Alles in de unit is door ons al aangesloten. Stefan en zijn club hoeven alleen een stroomkabel van de woning naar de unit te halen, twee luchtkanalen te monteren, de leiding voor tapwater en CV te verbinden en de boiler te vullen met water.” Stefan: de binnenunit en buitenunit zijn één geheel, dat scheelt flink in werk en dat is erg fijn. Zeker in een tijdperk waarin goede vakmensen schaars zijn.”

Isolatie en afgifte voor energetisch balans

Stefan: “We beginnen elk project met een transmissieberekening van de huidige situatie met het verlies dat er nu is. Aan de hand daarvan gaan we kijken welke maatregelen we moeten nemen om tot een comfortabele, energetisch goede situatie te komen. Je ziet regelmatig dat een hele gevel opnieuw bekleed wordt, maar hier was de isolatie van het dak, de vloer en de kozijnen voldoende.” Tijdens de werkzaamheden blijven bewoners wonen in hun huis. Daarom werd niet gekozen voor vloerverwarming, maar werden er lagetemperatuurconvectoren geplaatst. Daarvoor vergrootten we de diameters en maakten we een tweepijpsinstallatie met dubbel instelbare radiatorafsluiters.

Vreemde eend

Een Energiemodule is vaak interessant vanaf ongeveer vijf stuks, maar in Hulst werd ook één enkele unieke unit gebouwd. Stefan: “Ja, dat is mooi om te vermelden. Bij één van de woningen zat de gevel iets anders in elkaar dan de rest, waarschijnlijk door een fout van dertig jaar geleden. Er was ruimte om daarover te sparren en Maarten is er op locatie naar komen kijken. Dat is voor mij één van de grootste voordelen van het hebben van een vaste, solide partij. Ze ontzorgen je. De mannen gaan zelf kijken, meten het in en zorgen ervoor dat het wordt gemaakt naar een afwijkende situatie. Vaak zie je dat veel kan, zolang het maar standaard is. Als het iets afwijkt, ben je de klos. Dat maatwerk zorgde ervoor dat de hele wijk door kon gaan.”

Degelijk product

Als besluit vragen we Stefan hoe hij terugkijkt op het project: “De Energiemodule van Nathan is echt een werkend geheel, een verademing met in vergelijking met de lijdensweg van de eerder toegepaste unit. Leidingen erop, stekkers erin en draaien.” Maarten blikt lachend terug: “Voor de eerste Energiemodule hadden jullie monteurs keurig een waterkraantje en slang gemonteerd om het systeem te kunnen vullen, maar onze unit heeft een automatische vulinrichting waarmee je hem zonder kraan op druk kunt zetten.” Stefan: “Ja, daar kregen ze een grote glimlach van. Daar is echt over nagedacht. Het is een heel degelijk product van een kundige partij, dat is de prijs absoluut waard. En dat ziet de Woonstichting ook.”

Hulst lang 1

Onderdeel van deze totaaloplossing:

brands_alpha_innotec
Metro Therm
Nathan_logo's_2021_FC 500x150_Nathan logo - Industries
Contact Sales

Persoonlijk advies van onze Sales Advisors

Zevenaar v2

Neem contact op met Nathan

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  1. Maandelijks de nieuwsbrief in jouw mailbox
  2. Duizenden professionals gingen je voor
  3. Blijf op de hoogte van de laatste trends & ontwikkelingen