Door weer en wind bezoeken we Texel. We spreken met Danny Westerlaken en Peerke reijnders. Samen vormen zij de directie van CVI Texel, de grootste w-installateur op het eiland. De aanleiding voor ons bezoek is de bouw van een luxe bungalowpark met een duurzaam karakter. Het park heeft de doelstelling om zoveel mogelijk energieneutraal te zijn. CVI Texel heeft de opdracht om de w-installaties in de vakantiewoningen te maken.

CVI Texel

Gevraagd naar hoe het gaat met CVI Texel vertelt Danny enthousiast. “Goed! CVI Texel is een W-installatiebedrijf. De grootste op het eiland. Wij houden ons puur bezig met klimaatbeheersing. Voor overige E gerelateerde werkzaamheden hebben we vaste partners waarmee we werken binnen een samenwerkingsverband. Met de komst van warmtepompen, komt het steeds vaker voor dat we samen optrekken in projecten. Die manier van werken werkt perfect. Ik zie dat op korte termijn ook niet veranderen. Wij blijven ons eigen ding doen. Op onze eigen manier. Dat is waar onze kracht ligt en ook mijn hart. Ik ben een echte W-man. Peerke en ik vormen samen de directie van het bedrijf. In totaal hebben we, inclusief onszelf, drieëntwintig mensen in dienst. Peerke en ik doen de werkvoorbereiding en projectbegeleiding. Buiten drie medewerkers voor planning en organisatie van en onderhoud zitten al onze mensen op de weg. We zijn altijd met een redelijk constant aantal mensen. De markt op Texel verandert ook niet zoveel. Tussen de duinen en de dijk staat een bepaalde hoeveelheid woningen en daar moeten we het mee doen. Ons werkgebied verandert niet veel. Je kunt op Texel niet groeien tot een bedrijf van honderd mensen.”

Sales Advisor Edwin de Haan

Edwin de Haan Senior Sales Advisor

Villa park

Warm watercapaciteit

Zijn er zaken die op Texel anders zijn dan op het vaste land? “Warm watercapaciteit is heel belangrijk. Dat heeft direct met comfort te maken. Dat is overal zo, maar zeker in vakantiewoningen is comfort essentieel. Dit geldt niet alleen voor Texel, maar in alle gebieden waar veel toeristen komen. Warm watercapaciteit wordt ook een steeds groter aandachtspunt. Badkamers worden groter, luxer, moderner en de verwarmingscapaciteit wordt kleiner. De warmwaterinstallatie moet gewoon goed op orde zijn. Ik wil dat en de opdrachtgever wil dat. De mensen die deze vakantiewoningen uiteindelijk gaan gebruiken, betalen een hoop geld voor hun vakantie. Zij verwachten comfort en kwaliteit. Dat is logisch. In sommige van de woningen zullen wel acht mensen verblijven en heeft iedere slaapkamer een eigen badkamer. Die mensen gaan er vanuit dat die badkamers gelijktijdig gebruikt kunnen worden. Het gaat anders dan thuis. Als het mooi weer is dan komt iedereen tegelijkertijd terug van het strand. Iedereen wil dan douchen.” Axel knikt instemmend en zegt: “De gelijktijdigheidsfactor ligt bij een vakantiewoning hoger.” Danny: “Precies, het gebruik is ook veel meer onderhevig aan pieken. Op vakantie wordt meer gebruik gemaakt van een badkamer. Mensen hebben meer rust en meer tijd. Alles duurt dan dus ook langer.''

Kennis en Kunde

Edwin: “Jullie hebben inmiddels ook al heel erg veel ervaring. Jullie installeren nu al sinds 2000 warmtepompen. Wij hebben het er op de zaak wel eens over dat we er eigenlijk zelf niet bij stil staan, hoeveel kennis en kunde we de afgelopen jaren hebben opgebouwd. Dat geldt denk ik ook voor jullie. Dingen die voor ons allebei al standaard zijn, zijn voor veel anderen nog nieuw.” Danny: Klopt, dat merkte ik laatst ook tijdens een training. Ons instapniveau was hoger dan dat van de medecursisten. Ik wil niet zeggen dat wij nu de wijsheid in pacht hebben, maar we hebben wel geleerd van dingen die we in het verleden verkeerd hebben gedaan. Dan doel ik op zaken als geluid, de positie van de warmtepomp en de naregeling. We hebben ons leergeld betaald en daardoor werken we nu op niveau.”

“Het park moet zoveel mogelijk energieneutraal zijn.”

Service & Onderhoud

Edwin: “Ik denk dat Texel de grootste warmtepompdichtheid van Nederland heeft.” Danny: “Nu er dankzij dit project nog meer warmtepompen op het eiland komen, zullen onze monteurs ze ook vaker gaan tegenkomen. Wijzelf en ook onze service en onderhoud mensen zijn bij de Nathan Academy op cursus geweest. Ik vind het heel belangrijk dat de pompen goed ingeregeld worden. We hebben een verplichting naar de opdrachtgever dus er mag niets over het hoofd gezien worden. De installaties moeten goed en economisch draaien. Als de installatie verkeerd wordt ingeregeld, dan kan het zijn dat de warmtepomp meer energie gaat verbruiken dan dat noodzakelijk is. Dat wil ik voorkomen. Kennis is daarom belangrijk. Nathan vult deze vraag als partner goed in.”

De tweede energietransitie

Edwin werkt al sinds 1990 met CVI Texel. In de jaren ’90 installeerde het bedrijf al warmtepompen, hoewel toen nog van Waterkotte (via Nathan). CVI Texel is dus een warmtepompklant van het eerste uur en heeft inmiddels meer dan ruim ervaring op het gebied van duurzaam verwarmen. “Wij doen gewoon al meer dan 28 jaar zaken met elkaar, Danny!” Terugblikkend vertelt Danny: “Mijn vader begon het bedrijf in 1975 samen met drie oud-collega’s. Ze begonnen precies op het goede moment want in dat jaar kwam ook het aardgas naar Texel. Er gebeurde toen echt iets op het eiland. Iedereen, inclusief de woningcorporatie met meer dan 600 woningen, begon met moderniseren. Op dat moment werden de huizen nog verwarmd met propaan of een oliekacheltje. Dat is nog helemaal niet zo lang geleden, maar klinkt nu echt vooroorlogs. Eigenlijk begon het bedrijf tijdens de eerste energietransitie en wij zitten nu middenin de tweede. De omwenteling naar gas gaf een immense boost aan de installatiesector. Mijn vader en zijn partners mochten 400 huizen van de woningcorporatie gaan verduurzamen. Ze groeiden gigantisch en hadden binnen twee jaar 25 mensen op de loonlijst staan. Toen de eerste crisis kwam in 1980, zakte de markt in. Er werd toen bijna niet meer geïnvesteerd op het eiland. De eerste oprichters verlieten het bedrijf. In 1990, toen mijn vader nog als enige vennoot over was, kwam ik erbij. Dat ging eigenlijk als vanzelfsprekend. Vanaf die tijd heb ik met mijn vader de leiding over het bedrijf gehad. In 2003 nam hij afscheid. Peerke werkte toen al een aantal jaar bij het bedrijf en is toen toegetreden tot de directie. Ik wilde het niet alleen doen. Peerke had minstens evenveel ambitie als ik, of misschien zelfs wel meer. Dat klikte. We trekken de kar sindsdien samen.”;

De Toekomst

Danny: “Voor de toekomst van de warmtepomptechniek hoop ik eigenlijk maar één ding. Dat er steeds meer gewerkt kan gaan worden met hoge temperatuurwarmtepompen. Edwin: “Zoals onze alpha innotec LWDV bedoel je?” Danny: “Ja. Dat er een moment komt waarop je de cvketel van de muur pakt en vervangt voor een warmtepomp. Zonder verdere aanpassingen. Daar zit voor veel mensen nu nog een drempel.”

Villa park lang 2

Onderdeel van deze totaaloplossing:

Uponor logo
brands_alpha_innotec
Contact Sales
Nathan_logo's_2021_FC 500x150_Nathan logo - Projects
Contact Sales

Persoonlijk advies van onze Sales Advisors

Zevenaar v2

Neem contact op met Nathan

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  1. Maandelijks de nieuwsbrief in jouw mailbox
  2. Duizenden professionals gingen je voor
  3. Blijf op de hoogte van de laatste trends & ontwikkelingen