Een gedateerd jaren zeventig kantorenkolos; ingeklemd tussen twee flatjes aan de ’s Gravelandseweg in Schiedam. Sinds Milieudienst DCMR er in 2010 vertrok, staat het leeg en houdt het een gewild stukje Schiedam bezet. Ontwikkelaar SOM kocht het gebouw en laat het door Mei Architecten, Bouwbedrijf van Wijnen en Lok Installaties transformeren naar ruim 220 appartementen zodat de 12282 vierkante meters weer tot leven komen. In de zomer van 2020, toen ons pronkstuk - zeker 17.000 m² Uponor Minitec vloerverwarming - nog in beeld was, bezochten we het project. In dit artikel nemen Michiel Klijnsma; projectleider werktuigbouwkundige installaties bij Lok Installaties en Bas Drost; Sales Advisor bij Nathan, je mee naar SCYE010.

Honderd jaar teamwork

In 2023 bestaan ze precies honderd jaar; Lok Installaties. In aanloop naar die magische mijlpaal fristen ze hun bedrijf eind 2020 alvast stevig op. Installatiebedrijf Lok, Lok Techniek en Lok Elektrotechniek werden samengevoegd in Lok installaties. Michiel: “We hebben nu alles in één. Een totaalinstallateur; veel eenvoudiger. Sinds kort hebben we een nieuw website, en” wijzend naar het logo op de borst van zijn collega Rutger, ook dat logo is inmiddels oud.” Michiel maakte zelf inmiddels vijf jaar van die bijna-eeuw mee; de eerste drie en een half jaar als tekenaar/ werkvoorbereider, de laatste jaren als projectleider. Ook dit project werd door hem begeleid: “Samen met opdrachtgever van Wijnen en onze directeuren Arjen en Roelof Lok hebben we een beginontwerp gemaakt. Dat heb ik later verder uitgewerkt tot een definitief ontwerp en begeleid op de bouw.”

Sales Advisor Bas Drost

Bas Drost Sales Manager

600-900

Een WKO omdat het kan, niet omdat het moet

Aanvankelijk werd bij Bas alleen de richtprijs voor 17.000 m² vloerverwarming opgevraagd. Bas: “In de zomer van 2017 was dat. Toen kwam ik langs en was nog niet bekend hoe het verwarmd zou gaan worden. Het is transformatie, dus het mag natuurlijk van alles worden; een ketel, stadsverwarming of een WKO.” Door de verhuurbaarheid, de comfortvoordelen door koeling en de toekomstperspectieven koos de ontwikkelaar heel bewust voor een WKO-installatie. Toen zij Lok vroegen of ze daar ervaring in hadden, werd Bas naar voren geschoven. Bas: “Dat was wel leuk, want SOM en Nathan kennen elkaar al goed, waardoor er ook meteen vertrouwen was. Uiteindelijk hebben we gekozen voor een WKO in een co-makership tussen Lok als installateur, Vaanster als exploitant en wij als leverancier van de broninstallatie, warmtepompinstallatie en afgifte.”

60 kuub WKO midden in de stad

In maart 2020 kwamen Harry Binnekamp; projectleider bij Nathan Projects en zijn boormeesters de bronnen boren; 2 grote bronnen van 60 kuub in totaal. Er werd gekozen voor een doublet-WKO; een open bodemenergiesysteem voor warmte en koude. Ondergronds bevindt zich inmiddels een put met deksel voor onderhoud van de bron.  De bronnen geven hun energie af aan een cascade-opstelling van zeven SWP 561H brine/water warmtepompen (60 kW). Een zeer uitgebreid gebouwbeheersysteem communiceert met de regelkast in de energiecentrale en de Luxtronik regelaars van de SWP-warmtepompen. Ongeveer 200 pv panelen op het dak voorzien in duurzame elektriciteit voor de opstelling.

“Met Nathan naast ons durfden we het wel aan.”

Grootste Minitec-project ooit

De duurzaam opgewekte warmte en koude wordt afgegeven aan ruim 17.000 m² Uponor Minitec vloerverwarming. Met deze oppervlakte staat dit project vandaag als grootste Minitec-project ter wereld ooit te boek. Omdat traditionele vloerverwarming te zwaar bleek voor de constructie van het gebouw, werd gekozen voor het Minitec vloerverwarmingssysteem dat bekend staat om haar lichte gewicht en lage opbouwhoogte.  Op een laag EPS-isolatie werd de Uponor Minitecfolie geplakt en voorzien van leidingen. Met een laag van 3mm anhydriet is de vloer gereed en bovendien supersnel op temperatuur. Comfort in optima forma!

Volgende record

Het succes van dit project blijkt uit het feit dat de volgende vergelijkbare gezamenlijke opdracht zich alweer heeft aangediend. Bas: “Omdat Lok deze heeft gedaan, vroeg een andere WKO-exploitant om samenwerking binnen een ander groot woningbouwproject.” Michiel is blij met deze ontwikkeling: “De samenwerking tussen Lok en Nathan was altijd al goed met gewoon de standaard warmtepompen, maar dit smaakt echt naar meer! Onze ambitie is zeker om meer van dit soort projecten te doen. Het is werk dat goed bij ons past!”

Scye Schiedam 600-800

Onderdeel van deze totaaloplossing:

Uponor logo
brands_alpha_innotec
Contact Sales
Nathan_logo's_2021_FC 500x150_Nathan logo - Projects
Contact Sales

Persoonlijk advies van onze Sales Advisors

Zevenaar v2

Neem contact op met Nathan

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  1. Maandelijks de nieuwsbrief in jouw mailbox
  2. Duizenden professionals gingen je voor
  3. Blijf op de hoogte van de laatste trends & ontwikkelingen