{{product.Title}}
- {{product.Brand}}
- {{product.ArticleNumber}}
- {{product.GTIN}}
{{product.Title}}
Niet meer leverbaar
{{product.Title}}
Niet meer leverbaar
Laad meer
Brine/water warmtepomp
Lucht/water warmtepomp
Input type niet ondersteund: {{question.inputTypeName}}
{{(controller.data.values.type == "lucht" ? 'Lucht/water warmtepomp' : 'Brine/water warmtepomp')}}
{{controller.data.notification.title}}
{{controller.data.notification.description}}
Warmtepomp rekentool
In het Utrecht Science Park is een studentenwoningcomplex gerealiseerd door de gezamenlijke inspanningen van installateur Bogro, modulair bouwer Jan Snel en Nathan. Door goed samenwerken en creatief denken lukte het om binnen een half jaar 400 duurzaam verwarmde studentenappartementen te verwezenlijken op een terrein van Universiteit Utrecht.
Roelof Vallinga, Senior Sales Advisor bij Nathan, vertelt: “Bogro was – in opdracht van Jan Snel – op zoek naar een verwarmingssysteem voor 400 studentenwoningen, passend binnen de EPC. Het werd de alpha innotec alira LWDV; een modulerend elucht/water warmtepomp die een hoge temperatuur kan leveren. Er zijn er 67 op het dak van het complex geplaatst.” Richard de Jong, Technisch Directeur bij Bogro, vult aan: “De uitgangspunten voor dit project waren vrij bijzonder. Meestal is bij studentencomplexen wel stadsverwarming of gas voorhanden, in dit geval geen van beide. Bodemenergie was geen optie vanwege de gewenste bouwsnelheid. Zo kwamen we uit bij lucht/water machines. Door te kiezen voor de LWDV konden we normale radiatoren toepassen in plaats van ventilatieradiatoren. Dat scheelt ook weer in onderhoud. Makkelijk en kostenefficiënt!”
Barry van Wijk, Hoofd Bedrijfsbureau bij Jan Snel, legt uit: “We hebben modulair gebouwd met containers, een soort lego voor volwassenen. Zes weken nadat de eerste studio werd geplaatst, stonden alle 400 studentenwoningen op hun plek.” Eric Verlaan, Projectleider bij Bogro, vervolgt: “Tijdens het prefab-werk in de werkplaats van Jan Snel zijn de containerwoningen voorzien van de radiatoren, keuken en het toilet. Daarmee is een unit voor 95 procent klaar. Op de projectlocatie wordt het complex dan als een blokkentoren opgebouwd. Daar koppelen we de installatietechnische delen en wordt het geheel afgewerkt. Er komt een jasje omheen en een dak op. Dan ziet het er uit als een traditioneel woongebouw.”
“Het geheel is in een V-vorm opgebouwd”, geeft Barry aan. “Per zes appartementen hebben we één warmtepomp geplaatst. De studenten kunnen de temperatuur in hun woning individueel regelen met de knop van hun radiator. Prima te doen, want het zijn maar kleine studentenwoningen van ongeveer achttien vierkante meter, inclusief eigen keuken en badkamer.” Eric is blij met de samenwerking en het resultaat: “In opdracht van Jan Snel hebben wij verschillende studentenwoningprojecten mogen uitvoeren. Steeds is daarbij een andere warmtebron gebruikt. Dit project in Utrecht is de eerste keer in deze vorm met deze techniek. Vooralsnog is de LWDV de beste oplossing voor dit soort gebouwen. Je moet uiteraard van project tot project bekijken wat het beste past, afhankelijk van de eisen. Hier waren de belangrijkste eisen dat we op een duurzame manier hoge temperatuur moesten kunnen realiseren voor de radiatoren. En dat is prima gelukt.”;