Direct aan het water, met uitzicht over het Dok, de Westerschelde en de binnenstad van Vlissingen, verrijst een prachtig complex. De bouw is inmiddels zo ver gevorderd, dat er niet veel fantasie meer nodig is om van het uitzicht te genieten. WVO Zorg laat hier aan de ‘Kop van het Dok’ drie woontorens met appartementen bouwen: medio 2022 worden de eerste verhuisdozen binnengeschoven. Een markant project, op een markante locatie, uitgevoerd door markante bedrijven.

Van de Velde Installatiegroep werkt nauw samen met Nathan en Bouwgroep Peters aan dit unieke project. Er verrijzen 182 appartementen en elk appartement heeft een eigen warmtepompinstallatie. Het unieke zit ‘m in de collectieve bron. Op het relatief kleine oppervlakte is het namelijk niet mogelijk om 182 aparte bronnen te boren. Jurgen van Gorp, Senior Sales Advisor van Nathan, beaamt dat: “Individuele bronnen per warmtepomp zouden te veel ruimte opeisen. Er zijn nu 80 bronnen van zo’n 200 meter diep. Onze engineers hebben het hele bronnentraject helemaal uit-geëngineerd uiteraard. Wij hebben een eigen bronboorbedrijf, Nathan Projects, omdat we die specialistische kennis zelf in huis willen hebben. We zijn een specialist in duurzame verwarming en koeling en we weten precies waar een boring aan moet voldoen. Daarom voeren we het ook het liefst zelf uit. Er zijn wel aparte bronboorbedrijven, maar als Nathan zijn wij uniek met het aanbieden van het totaalconcept. Dat zorgt ervoor dat de bronnen exact zijn afgestemd op de warmtepompen.”

Senior Sales Advisor Jurgen van Gorp

Jurgen van Gorp Senior Sales Advisor

Kop van Dok image 1

Slimmer werken

Dick van de Velde, directeur van Van de Velde Installatiegroep, is een man van weinig woorden. Maar wát hij zegt, staat als een huis. Hij is trots op zijn bedrijf, dat hij samen met twee andere directeuren runt. De totaalinstallateur voert met 200 man personeel groot en klein installatiewerk uit. Dick: “Van een lekkende kraan bij particulieren thuis, tot grote en unieke projecten als deze. Van luchtzuivering tot domotica. We zijn eigenlijk altijd bezig met duurzaamheid en lopen graag een paar stappen vooruit op de rest. We willen slimmer werken waar het kan.”

Boormeesters

Vorig jaar vlak voor de bouwvak begonnen de boormeesters van Nathan Projects in Vlissingen. En -zoals bij elk project- was het ook hier logisch dat er onvoorziene hobbels waren. Dick: “Ja, ik weet nog dat het krap werd om de planning te halen.” Jurgen: “Toen hebben we inderdaad alle zeilen bij moeten zetten. Wij hebben in totaal 19 boorwagens, ieder met een eigen boormeester en zijn assistent, die we in kunnen zetten. We hebben een tweede moeten regelen bij ‘Kop van het Dok’ om op tijd klaar te zijn. Dat viel uiteraard nog niet zo mee, je hebt te maken met zwaar materieel, met specialistische kennis en zaken in de bodem waar je ter plekke een oplossing voor moet vinden. Gelukkig konden we de tweede boorwagen op tijd inzetten en hebben we de planning uiteindelijk gehaald. Of we nog spannende dingen zijn tegengekomen? Spannend niet echt. Er was van tevoren al een bommenonderzoek gedaan, hier is in de oorlog veel schade aangericht en we zitten vlak bij de marine scheepswerf. We kwamen wel nog aanmeerpalen onder de grond tegen en we stuitte op teer. Dan sta je natuurlijk meteen op scherp in verband met vervuiling. De grond zou namelijk helemaal schoon zijn. Maar goed, die teer bleek in minimale hoeveelheden op de palen te zitten. Uiteindelijk was dat dus geen probleem gelukkig.”

“Wij zijn geen prijsvechters en zitten op de relatie”

Prefab installaties

De collectiviteit van de bronnen maakt dit project echt uniek, maar als je over de bouw rondloopt, zie je daar niet veel meer van terug. Her en der rijzen er wat buizen uit het beton, daar zitten een aantal van de 200 meter diepe bronnen onder. Dick: “Dat zijn de clusters, van daaruit leggen we de leidingen door schachten naar elke afzonderlijke woning om het aan te sluiten op de installatie, die we prefabriceren op onze zaak. Door de installatie helemaal op voorhand in elkaar te zetten, kan de hele technische ruimte in één keer in de woning geplaatst worden. Die ‘skids’ monteren en controleren we uitvoerig, zodat we ook zeker weten dat het kwalitatief goed is wat we doen. En we besparen ook nog eens bouwtijd en verlagen het risico op schade.” Jurgen: “Je ziet dat die installaties mooi verpakt al klaar staan bij de woningen, dat is straks een kwestie van aansluiten en klaar. Er zijn ook installatiebedrijven die het maken van skids uitbesteden, maar Van de Velde maakt ze in-house.” Dick lacht: “Dan kan ik het namelijk zelf controleren, ik weet graag zeker dat het goed is! Wij moeten die skids wel voorfinancieren, dat is best wel een dingetje natuurlijk, maar als je zeker wilt weten dat het goed is, moet je het zelf uitvoeren!” Jurgen: “Niet alle bedrijven kunnen en willen dat, dat is het fijne aan Van de Velde. Het is een solide bedrijf. Ik denk dat dat ook een van de redenen is waarom we zo fijn samenwerken. Zowel Nathan als Van de Velde zijn stabiele bedrijven, ik geloof dat we al dertig jaar samenwerken zelfs.”

Recht door zee

Of er in die dertig jaar samenwerken wel eens een onvertogen woord valt? Maar natuurlijk wel! Dick: “Dat kan ook niet anders. Het kan behoorlijk botsen met werkvoorbereiders af en toe. Je bent pas een goede partner als je daar ook weer uit komt. Hoe? Door te communiceren. Door eerlijk te zijn tegen elkaar. Is iets niet goed? Zeg dat dan gewoon. Ik wil geen dingen via-via horen, je kunt alles rechtstreeks tegen me zeggen. Dat doe ik ook: recht door zee. Of het typisch Zeeuws is weet ik niet, maar ik ben van ‘een man een man, een woord een woord’. Afspraken kom je na, lukt het niet: dan eerlijk communiceren en oplossen. Heel simpel hoor.” Jurgen knikt: “Als ik een telefoontje krijg dat iets niet goed is of niet werkt, dan stap ik meteen in de auto. Laatst nog paste een buigveer niet in een leiding. Dan sta ik er zo snel mogelijk. Ik ben niet alleen die gast in het pak die mooi weer loopt te verkopen. Zo zijn we niet bij Nathan. Ik ben een Brabander, ik werk altijd heel graag met Zeeuwen. Ik denk dat we redelijk relaxed met elkaar omgaan en eerlijk zijn als het nodig is. En dat werkt prima! Ik denk ook dat het scheelt dat zowel Van de Velde Installatiegroep als Nathan geen prijsvechters zijn, we zitten echt op de relatie en de kwaliteit met elkaar. Dat geldt ook voor Bouwgroep Peters trouwens. Maar dat zie je al als je op de bouwplaats rondloopt, het ziet er hier altijd keurig uit! ”

Kop van Dok image 2

Onderdeel van deze totaaloplossing:

Uponor logo
brands_alpha_innotec
Nathan_logo's_2021_FC 500x150_Nathan logo - Projects
Contact Sales

Persoonlijk advies van onze Sales Advisors

Zevenaar v2

Neem contact op met Nathan

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  1. Maandelijks de nieuwsbrief in jouw mailbox
  2. Duizenden professionals gingen je voor
  3. Blijf op de hoogte van de laatste trends & ontwikkelingen