Ons assortiment is onze speeltuin. Het begin van menig avontuur. Als een opdrachtgever ons een vraag voorlegt waar niet direct een oplossing voor is; dan zijn we in ons element. Dan mogen we onze kennis en onze producten gebruiken om weer iets nieuws te bedenken. En precies dat gebeurde in Ridderkerk. Getriggerd door een uitdaging van Era Contour en Knol Installatietechniek, ontwikkelden we de Plug & Play Nathan Energiemodule voor portiekflats. Een product dat nu ook voor andere projecten beschikbaar is!

De uitdaging

In Ridderkerk bezit Wooncompas vier blokken met jaren 50 portiekwoningen voor huurders met een kleine beurs. De buitenste twee complexen worden vervangen door nieuwbouw. De middelste twee zijn inmiddels door Era Contour verduurzaamd tot 48 nul-op-de-meter appartementen. Omdat Knol Installatietechniek al jaren naar grote tevredenheid het sanitair in grote Era-projecten onder handen neemt, kreeg het bedrijf de opdracht om hier naast de badkamer-, keuken- en toiletrenovatie ook de verwarming- en warmtapwaterbereiding voor haar rekening te nemen. Wij mochten Knol erbij helpen. Een paar details: Wooncompas wil beslist geen collectieve installatie, binnen en buiten is er geen opstelplek voor een individuele warmtepomp en de bewoners; die blijven tijdens de werkzaamheden gewoon in hun appartement. We wilden een uitdaging; we kregen een uitdaging.

Senior Sales Advisor Jurgen van Gorp

Jurgen van Gorp Senior Sales Advisor

600-900

De oplossing

We spreken met Ramon Kuik, mede-eigenaar van Knol Installatietechniek en Jurgen van Gorp, die er al jaren als Nathan Sales Advisor over de vloer komt. Ramon: “De twee gebouwen met sociale huurappartementen hadden moederhaarden voor cv en elektrische boilers voor tapwater. We zochten een gasloos alternatief, maar wisten al direct dat we in de kleine appartementjes binnen niks kwijt konden.” Jurgen: “Op verzoek van Ramon hebben we diverse varianten bedacht, waaronder een collectief systeem met Rhoss lucht/water warmtepompen. Mooi efficiënt en betaalbaar. Maar in verband met de bedrijfszekerheid, wilde de opdrachtgever toch écht individueel. Dan is een energiemodule aan de buitenkant van elke woning de enige optie. Nathan Industries speelde al een tijdje met een idee voor een gestapelde energiemodule met een lucht/water warmtepomp en wtw, maar een eerste project was er nog niet. Dit was dus een mooie kans voor mijn collega Maarten Andringa, manager van het team, om het nu echt toe te passen een prachtige primeur voor ons!”

Constructie en engineering

Ook Era Contour bleek enthousiast over het idee om de energiemodules met bewezen technieken te gaan stapelen. Nathan engineer Rutger Heil en de Nathan staalconstructeur werkten het concept met constructieberekeningen, toegepast op de locatie, verder uit. Ramon: “Zo’n unit weegt gevuld ongeveer 900 kg. Om de balkons niet onnodig met dat gewicht te belasten, heeft Nathan een vrijstaande onderconstructie op vier ommantelde poten ontwikkeld waarop de units, drie in dit geval boven elkaar gestapeld worden.” Jurgen: “Vervolgens was het zaak dat de units en de nieuwe schil van RC Panels perfect samenkwamen. De sparingen, de ophangingen, de rails van de wandelementen; alles. Het kost flink wat engineeringstijd, maar dan kunnen we het in de fabriek perfect voorbereiden, op de bouw als lego doorstapelen en vervolgens Plug & Play aansluiten.”

De plaatsing

Era Contour maakte de fundering en installeerde de door Nathan gemaakte draagconstructies. De dag voor plaatsing van de prefab modules werden ze op een grote oplegger geleverd en in vakken klaargezet. Ramon: “Door ruimtegebrek hebben we hier één kraan die door alle partijen gebruikt wordt. Aan het eind van de dag was het onze beurt. Onder toeziend oog van Rutger, Maarten en Jurgen werd de eerste unit volgens het stappenplan van Rutger aangetakeld, over het gebouw heen gehesen en tussen de stijgers door op de poten geplaatst. Met bouten werden ze verankerd aan de poten en de gevel.” Vanaf het werkplateau aan de balkons, waarop straks ook het onderhoud wordt uitgevoerd, werden de units aangesloten door de uitsparingen in de RC-gevels. Ramon: “Al het leidingwerk daarvoor zit al in de kast. We konden het door de gevelelementen doorvoeren naar de badkamer. Van daaruit hebben we de binneninstallatie gemaakt.”

“Ik vermoed dat dit de eerste serie van velen is. Op naar de volgende!”

Aftasten

Jurgen: “De eerste dag werden er twee modules geplaatst. Dat was wat aftasten. Daarna deden we er drie in een halve dag.” Ramon is enthousiast over het gemak van de units: “In de basis zijn wij geen warmtepompmonteur, dus we vonden het belangrijk om goede begeleiding te krijgen. Dat hebben we gehad; van zowel Maarten, Rutger als Jurgen. Die zijn erbij geweest. Maar feitelijk is het niet anders dan het aansluiten van een ketel. Een uurtje werk max, alleen het vullen gaat wat anders.”

Radiatoren

Omdat de bewoners tijdens de werkzaamheden gewoon in hun huurwoning bleven wonen, werd er door Era Contour gekozen voor afgifte via lagetemperatuurradiatoren. Ramon: “Om de spullen, laminaatvloeren, vloerbedekking en wanden niet te beschadigen, werd er gekozen voor nieuw Uponor leidingwerk en het vervangen van de bestaande radiatoren voor lagetemperatuurradiatoren.”

Dankbaar

Jurgen: “Knol heeft hier zijn nek uitgestoken met de eerste gestapelde energiemodules van Nederland. Met een project in eigen woonplaats ook nog eens; dan heb je veel te verliezen. Ik denk dat wij daar dankbaar voor mogen zijn, want klanten als deze, die het lef hebben om iets nieuws te proberen, die helpen ons om te blijven innoveren.” Ook Maarten liet zien dat hij de inzet van de teams van Era Contour en Knol Installatietechniek waardeert. Na de oplevering van de laatste unit, stond hij met een frietkraam op de stoep. Jurgen lacht: “Ja, als Maarten zoiets roept, dan doet hij het ook!” Serieuzer vervolgt hij: “Nederland staat vol met portiekwoningen uit de jaren vijftig en zestig. Om in 2050 daadwerkelijk gasloos te zijn, moet er nog enorm veel gebeuren. Dit is een oplossing waarmee we meters kunnen maken! Ik vermoed dat dit de eerste serie van velen is. Op naar de volgende!”

Scye Schiedam 600-800

Onderdeel van deze totaaloplossing:

Uponor logo
brands_alpha_innotec
Contact Sales
Nathan_logo's_2021_FC 500x150_Nathan logo - Projects
Contact Sales

Persoonlijk advies van onze Sales Advisors

Zevenaar v2

Neem contact op met Nathan

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  1. Maandelijks de nieuwsbrief in jouw mailbox
  2. Duizenden professionals gingen je voor
  3. Blijf op de hoogte van de laatste trends & ontwikkelingen