Voor een dierenartspraktijk in Ninove, België, zocht de opdrachtgever naar een oplossing die niet alleen hoge prestaties kon leveren, maar ook soepel was in het gebruik en bovendien ecologisch verantwoord. Die werd gevonden in de vorm van een installatie met een geothermische warmtepomp met passieve koeling van alpha innotec. Plaatselijk installatiebedrijf DACO Total Energy Concepts nam alle technieken voor zijn rekening.

CT-scan voor hoefdieren

Deze dierenartspraktijk stelde speciale eisen aan de installatie. Het gaat immers niet alleen om huisdieren, maar er is ook een speciale afdeling voor hoefdieren, compleet met een operatiezaal en een CT-scanner, groot genoeg om een koe in onder te brengen. De uitdaging bestond erin om een passende installatie te realiseren die voor verwarming, koeling en sanitair warm water kon zorgen, met een minimale CO2-uitstoot. Het concept werd uitgewerkt door studiebureau Tech 3, en de uitvoering werd toevertrouwd aan installatiebedrijf DACO Total Energy Concepts uit Ninove. DACO koos voor een geothermische alpha innotec warmtepomp van 30 kW, in combinatie met 12 boringen van 68 m elk. Omdat de warmtepomp ook moet instaan voor het sanitair warm water, is dit een versie op R134a. Dit koelmiddel maakt immers hogere afgiftetemperaturen mogelijk. De verdeelinstallatie wordt bevoorraad door een buffervat van 750 l voor verwarming en een van 500 l voor koeling. Qua afgiftesysteem zijn er verschillende technieken, naargelang de bestemming van de ruimtes. In de gangen en andere gemeenschappelijke delen werd vloerverwarming gelegd. De operatiezalen zijn uitgerust met koelplafonds om een voldoende lage temperatuur te kunnen bereiken, en de kabinetten kregen ventiloconvectoren, dat laatste om een korte reactietijd te garanderen, gezien de wisselende bezetting. Het hele systeem is omkeerbaar uitgevoerd, waarbij elk circuit naar wens kan koelen of verwarmen.

Stefan Willems Sales Advisor België

600-900
Naargelang de behoefte kan een gegeven circuit worden aangesloten op het warme, dan wel het koude buffervat. Dat zorgt voor een soepele werking en is bovendien installatievriendelijk. Men hoeft namelijk niet elke eind- unit vierpijps aan te sluiten; een tweepijpsaansluiting volstaat, omdat de overschakeling door een klep in de stookplaats gebeurt. De koudebron voor de passieve koeling bestaat uit een extra warmtewisselaar op de retourleiding naar de boringen. Vanuit deze warmtewisselaar wordt het koude buffervat opgeladen. Zo wordt de koelwerking ondersteund als de warmtepomp werkt. Anderzijds hoeft de warmtepomp niet speciaal op te starten als er alleen koude gevraagd wordt. Dan wordt de koude alleen geleverd door het broncircuit.

Warmtepompspecialist

Toen Davy Cocqueriaux 12 jaar geleden DACO Total Energy Concepts oprichtte, was dat met de vaste bedoeling om uit te groeien tot een warmtepompspecialist. Die ambitie is ondertussen een realiteit geworden: het bedrijf plaatst nog amper traditionele verwarmingsketels. Als pionier in de branche heeft DACO ruime ervaring opgedaan. Die ervaring speelt mee in de keuze van de leveranciers. “Er zijn heel wat bedrijven die warmtepompen produceren, maar dat zijn daarom nog geen echte warmtepompfabrikanten. Met alpha innotec hebben we materiaal van een 100% warmtepompspecialist in huis. Daarnaast heeft Nathan zich bewezen als een deskundige partner. Als er een project gerealiseerd moet worden, denken ze constructief mee,” aldus zaakvoerder Davy Cocqueriaux.

Het hele plaatje bekijken

Een warmtepompinstallatie is meer dan het toestel alleen. “Een installatie bestaat eigenlijk uit drie stromen”, legt Davy Cocqueriaux uit. “Ten eerste is er de stroming van de warmtebron, dat kan water of lucht zijn, ten tweede is er het koelmiddelcircuit in de warmtepomp zelf, en ten derde is het hydraulische circuit in het afgiftesysteem. Als installatiebedrijf komt het erop aan om alles zo uit te werken dat die drie stromen in evenwicht zijn. Als dat niet het geval is, kom je in de problemen, ook al plaats je de beste warmtepomp die er is. Het kan verleidelijk zijn om elementen zoals kleppen en regelingen weg te laten om de prijs te drukken. Dat wreekt zich echter op termijn, want de installatie zal nooit werken zoals het hoort. Daarom gaan we bij DACO altijd uit van een totaalconcept. In Nathan hebben we een partner gevonden die hierin meegaat.”

''De installatie is meer dan een warmtepomp alleen. Alle energiestromen moeten op elkaar worden afgestemd''

Het belang van voorbereiding

Het installatiebedrijf telt 6 personen op kantoor en 10 personen op de werkvloer, waarbij deze laatste aangevuld kunnen worden met onderaannemers. DACO is vooral actief in woningbouw, projecten en KMO’s. “Typisch voor onze aanpak is dat we alle technieken voor onze rekening nemen: verwarming, sanitair, ventilatie en elektriciteit. Ook voor de dierenartspraktijk is dat het geval. Voor de klant is dat een niet te onderschatten voordeel. Alle technieken zijn op elkaar afgestemd; de verschillende leidingtracés (bekabeling, ventilatie, sanitair...) worden conflictvrij aangelegd. Bij de uitvoering vermijdt men dat ploegen elkaar voor de voeten lopen op de werf. Mocht er toch een probleem zijn, heeft de klant één enkel aanspreekpunt,” aldus Davy Cocqueriaux. Verder hecht DACO veel belang aan een goede voorbereiding. Alle technieken worden nauwkeurig uitgetekend in de ontwerpsoftware, zodat eventuele hindernissen vooraf worden ontdekt en opgelost. Zo komt niemand voor onaangename verrassingen te staan op de werf. Dat maakt het ook mogelijk dat een installatie grotendeels vooraf gemonteerd kan worden in het atelier, en dan op de werf wordt samengebouwd. De ontwerpsoftware levert meteen ook een onderdelenlijst op. “De volgende stap wordt volledig in 3D ontwerpen volgens BIM. Zo ver zijn we nog niet, maar de eerste aanzet voor de overschakeling is gegeven” zegt Davy Cocqueriaux. Door die efficiënte organisatie kan DACO met een beperkte ploeg toch heel wat werk verzetten. “Dat is noodzakelijk in de huidige situatie waarin het moeilijk is om werknemers met de juiste vaardigheden te vinden” besluit Davy Cocqueriaux. “Voor de klant is het ook interessant: de werken verlopen vlotter en door onze goede voorbereiding komen er slechts heel uitzonderlijk onvoorziene kosten bij de offerte. Dat weten klanten zeer te waarderen.”

Scye Schiedam 600-800

Onderdeel van deze totaaloplossing:

Uponor logo
brands_alpha_innotec
Contact Sales
Contact Sales

Persoonlijk advies van onze Sales Advisors

Zevenaar v2

Neem contact op met Nathan

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  1. Maandelijks de nieuwsbrief in jouw mailbox
  2. Duizenden professionals gingen je voor
  3. Blijf op de hoogte van de laatste trends & ontwikkelingen