11 alpha innotec brine/water warmtepompen en 47 Metro Therm lucht/water splitwarmtepompen gebroederlijk naast elkaar in één woonwijk. Daar zit een verhaal in. Samen met Nathan Senior Sales Advisor Ramon Freriksen en Meddens & Van Ree Installatietechniek-eigenaar Ryjan van Ree bezoeken we het project in Doornsteeg. Een nieuwbouwwijk waar we een verse Nathan-primeur vinden..

In Doornsteeg; op een steenworp afstand van het kantoor van Meddens & Van Ree, wordt in verschillende fases een wijk met in totaal 1.200 woningen gerealiseerd. Onderdeel van het project is De Stegen van Nijkerk; 58 woningen die BKO; een samenwerking tussen De Bunte Vastgoed Oost en Bouwbedrijf van de Kolk-Garderen, bouwt. 11 van de woningen zijn verkocht aan Woonstichting Nijkerk, die ze als sociale huurwoningen aan zal bieden. De overige 47 woningen zijn bestemd voor de verkoop en inmiddels verkocht. Ryjan: “Het wordt geen lelijke, kale wijk, maar een heel diverse woonwijk met rieten daken, pannendaken en rollagen. Erg mooi én leuk. BKO is een fijne partij om voor te werken en Doornsteeg is natuurlijk een echte thuiswedstrijd voor ons team!”

Senior Sales Advisor Ramon Freriksen

Ramon Freriksen Senior Sales Advisor

Kop van Dok image 1

Alpha innotec en Metro Therm

Ryjan: “De wens van de klant was vooral dat het proces vloeiend zou verlopen. Voor de installatiekeuze vertrouwden ze op ons. Samen met Ramon zijn we toen naar de mogelijkheden gaan kijken.” Ramon: “Voor de elf woningen van de Woonstichting adviseerden we de grondgebonden alpha innotec Alterra WZSV 62K3M brine/water warmtepompen met geïntegreerd 180 liter warmtapwaterbuffervat. Dat is natuurlijk het allermooist; mooi compact en met passieve koeling in de zomer. Eind juni, begin juli boorden we er 11 aardwarmtebronnen op 95 meter diepte voor de gesloten bodemwarmtewisselaars. Hoewel het team van Ryjan BRL 6000-21 gecertificeerd is, hebben wij de installatie gedaan.” Om de ideale lucht/water warmtepompen voor de koopwoningen te vinden, dook Ramon verder in het Nathan assortiment: “De diversiteit in ons assortiment biedt natuurlijk mooie kansen.” In verband met een kleine tuin, werd er gekozen voor een Metro Therm split-opstelling met de 4.7 kW METROAIR L6 buitenunit op het dak en de SHK200S-6 boiler met geïntegreerd 200 liter buffervat op zolder. Deze opstelling werd de standaard-opstelling voor het project, naar wens aangevuld met actieve koeling.

De primeur

Voor kopers met meer warmtapwatervraag werd een slim alternatief met een 400 of 500 liter buffervat voorbereid. Terwijl Ramon de mogelijkheden hiervoor onderzocht, werd bij Nathan getest met de techniek van de nieuwe Metro Therm lucht/water splitwarmtepomp met Hydrobox. Ramon: “Die Hydrobox Split was de uitkomst. Het is een compacte binnenunit waar alle componenten voorgemonteerd in zitten; het expansievat, de driewegklep, het elektrisch element; alles. Je hangt hem op en sluit hem eigenlijk gewoon aan als een cv-ketel. De positie en dus ook het formaat van de boiler kun je los daarvan bepalen. Voor de renovatiemarkt met kleine opstellingsruimte is dat natuurlijk grandioos. Je haalt de ketel eruit, hangt de Hydrobox op, sluit het aan; klaar. Maar ook in hier was die speelruimte ideaal omdat we het formaat en de positie van de boiler los kunnen bepalen. Monteurs kunnen snel door en de bewoners zijn hun zolder niet kwijt aan een grote technische ruimte.”

''Bij projecten als deze is just in time belangrijk.''

Ophangen, aansluiten en draaien

De keuze was gemaakt. De Metro Therm lucht/water splitwarmtepomp met losse Hydrobox moest er komen. Maar… hij was nog niet officieel op de markt. Ryjan: “Dat was wel een beetje spannend ja. Toen we ze in november officieel bestelden, wisten we alleen dat ze ergens begin dit jaar leverbaar zouden zijn. Zelfs de prijs was nog niet bekend. Maar we vertrouwden Nathan erop dat het goed zou komen.” En dat was zo. Precies op tijd belandden de allereerste Hydroboxen in Nijkerk. In één van de woningen spreken we hoofdmonteur Jeroen die de montage leidde. Hij vertelt: “Dit is perfect; je hoeft niet overal een driewegklep en alles te plaatsen. Je hangt ze op, sluit ze aan en het draait. Dat scheelt zo meer dan een halve dag.” Ramon tipt Jeroen dat je ze ook nog eens heel eenvoudig met een usb-stick in bedrijf kunt stellen, maar daar wil Jeroen niks van weten: “Dat vind ik niks, dan leer je er nog niks van. Ik vind het interessant om echt te weten wat je doet, dus ik doe het liever gewoon zo.”

Afgifte en regeling

Een systeem is uiteraard niet compleet zonder afgifte, verdeling en regeling; ook die werden binnen het Nathan-assortiment gekozen. De 16x2 Uponor Comfort Pipe vloerverwarming werd door Nathan Projects op bouwstaal bevestigd en aangesloten op RVS Uponor verdelers. De Uponor Smatrix Wave regelmodule met bedraadde ruimtethermostaat zorgt voor een makkelijke regeling, desgewenst op afstand. Ramon: “Het is een bussysteem met weinig kabels. Hij kan doorlussen van thermostaat naar thermostaat, communiceert met het koelcontact, schakelt om van verwarmen naar koelen en is, als je dat leuk vindt, op afstand regelbaar.” Na een korte pauze vervolgt hij: “Ik heb zelf thuis ook een Uponor regeling die je op afstand kunt bedienen, maar eigenlijk heb ik er in al die jaren nog nooit gebruik van gemaakt. Bijstellen doe je eigenlijk alleen als je bijvoorbeeld een keer van een slaapkamer een kantoor maakt ofzo, verder heb je er gewoon geen omkijken naar.”

Kop van Dok image 2

Onderdeel van deze totaaloplossing:

Uponor logo
brands_alpha_innotec
Nathan_logo's_2021_FC 500x150_Nathan logo - Projects
Metro Therm
Contact Sales

Persoonlijk advies van onze Sales Advisors

Zevenaar v2

Neem contact op met Nathan

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  1. Maandelijks de nieuwsbrief in jouw mailbox
  2. Duizenden professionals gingen je voor
  3. Blijf op de hoogte van de laatste trends & ontwikkelingen