Een warmtepomp. Voor en aantal van onze opdrachtgevers is het meer dan slechts wat duurzame warmte. Het is een proces. Een avontuur. Een belevenis. Zo ook voor Guus Rijnders. Hij liet de selectie van de ultieme gasloze oplossing voor zijn vakantiewoningen niet over aan de installateur, maar las zich in. En dacht mee. We bezoeken het resultaat in Vragender. Een bed & breakfast met glamping, pal in de achtertuin van de Zwarte Cross.

Ecologische beleving

Professor Doctor Ingenieur Guus Rijnders “zeg maar gewoon Guus”, is Hoogleraar Nanotechnologie aan de Universiteit Twente. Samen met zijn vrouw Judith ten Have kocht hij in 2019 een voormalig hoveniersbedrijf in Vragender waar hij momenteel een glamping met bed en breakfast realiseert. Een plek om te delen met andere levensgenieters. Met een groene, ecologische uitstraling als onderdeel van de beleving. Judith leidt ons rond. De tuin, de kas met zonnepanelen, de opslagschuur met buiscollectoren en de voormalig kippenschuur, inmiddels omgebouwd tot vijf appartementen. Vier met douche, één met een extra bad. Naast drie keukens vinden we er ons walhalla: de technische ruimte. En die laatste… dáár kwamen we voor.

Sales Advisor Igmar Evers

Igmar Evers Sales Advisor

600-900

Interesse

Door aannemer Oolthuis Bouwt uit Lichtenvoorde werd Porskamp Installatietechniek ingeschakeld die op zijn beurt de kennis van Nathan inriep. André ten Have; eigenaar van Porskamp Installatietechniek: “Iemand als Guus hoef je niet uit te leggen wat het verschil is tussen een lucht/water warmtepomp en een brine/water warmtepomp. Hij weet wat het is, wat het kan en wat het verschil in investering is. Veel klanten willen de prijs weten. Guus wil weten hoe het werkt. Die interesse, dat maakt deze samenwerking erg leuk.” Guus: “Ik volg de energietransitie en wil alles graag zo groen mogelijk. Als je het kunt betalen, dan moet je het gewoon doen, vind ik.”

Teamwork

Met een knik naar de woning vervolgt Igmar Evers; Sales Advisor van Nathan: “Daarboven hebben we samen zitten bomen over het beste systeem. Hoeveel mensen gaan gelijktijdig douchen, hoeveel warmte is er nodig, hoeveel koelvermogen, hoe pakken we het aan met de buffervaten… Zo werd elk idee meegenomen. En toen we het samen zo bedacht hebben, is de beslissing supersnel genomen.” Guus: “Het voelde goed. Ik houd ervan dat er mensen zitten met verstand van zaken. Ik wil het gewoon goed geregeld hebben als er straks gasten zitten. Dat ze er plezier aan hebben. Volgens mij is het precies zo geworden.” André: “Zo doen we het hier in de Achterhoek. Met mekaar. Veur mekaar.” Het bleek de sfeer van het gehele project.

''Veel klanten willen de prijs weten. Guus wilt weten hoe het werk.''

Vijf douches en een bad

Alle appartementen en de keuken zijn voorzien van Uponor vloerverwarming en Uponor Smatrix base pulse naregeling met T-146 thermostaten. Het was vooral de tapwatervraag die voor wat hoofdbrekers zorgde. In het meest extreme geval kunnen vijf douches gelijktijdig aanstaan terwijl ook het bad wordt gevuld. Igmar: “We hebben gekozen voor een alpha innotec brine/water warmtepomp met één vat voor verwarming en twee vaten voor warm tapwater.” Ze werden aangesloten volgens het Tichelmann-principe, zodat de flow gelijkmatig over de vaten wordt verdeeld. Guus: “We willen uitstralen dat we groen zijn en nodigen mensen graag uit om te komen kijken. Buiten zie je zonnepanelen en de warmteboiler, maar ook deze installatie wil ik laten zien. Daarom moet het wel strak zijn. En dat is het. Vakwerk.”

Vaak bu’j te bange

Hoe riant het terrein van Guus en Judith ook is, door de bebouwing, beplanting en bestrating was het vinden van een goede route voor de boorwagen uiteindelijk echt millimeterwerk. Igmar: “Dat is mijn leermoment in dit project. Door de uitdaging hier, besteed ik tegenwoordig meer aandacht aan het vinden van een geschikte route en opstelplek voor de boorwagen. Het ging allemaal maar nét.” Door de aanwezige kleigrond en stenen, koos Nathan ervoor om niet de gangbare set van drie diepe bronnen te boren, maar vier minder diepe bronnen van 80 meter, waardoor er meer ruimte nodig was. De ervaren chauffeurs van de boorwagen moesten strak draaien om het voor elkaar te krijgen. André lacht en zegt: “Ach, vaak bu’j te bange”, vrij vertaald: “No guts, no glory.”

Scye Schiedam 600-800

Onderdeel van deze totaaloplossing:

Uponor logo
brands_alpha_innotec
Nathan_logo's_2021_FC 500x150_Nathan logo - Projects
Contact Sales

Persoonlijk advies van onze Sales Advisors

Zevenaar v2

Neem contact op met Nathan

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  1. Maandelijks de nieuwsbrief in jouw mailbox
  2. Duizenden professionals gingen je voor
  3. Blijf op de hoogte van de laatste trends & ontwikkelingen