Winnaar VSK award
Nathan wint VSK Award Publieksprijs!
8 februari 2018
LWDV
Blijf op de hoogte via LWDV.eu
30 maart 2018

Wat is het duurzaamste gebouw ter wereld?

Wie heeft het duurzaamste gebouw ter wereld.

Dat is de grote vraag tijdens de BREEAM Awards 2018 op 6 maart in het Londense ExCel Centre. Internationale projecten met een BREEAM-certificaat zijn ingediend voor de jaarlijkse BREEAM Awards, waarbij meer dan 40 projecten in zowel de commerciële als publieke sector strijden om de titel ‘duurzaamste gebouw ter wereld.’

BREEAM-certificering en duurzaam verwarmen en koelen
BREEAM is net als LEED een maatstaf voor de duurzaamheid van een gebouw. Zowel tijdens de conceptfase, de daadwerkelijke bouw als de uiteindelijke gebruiksfase wordt de duurzaamheid gemeten. Vooral dit laatste aspect maakt een groot deel uit van de totale footprint van een gebouw.  De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de duurzaamheid gedurende de totale levensduur van een gebouw. Duurzaam verwarmen en koelen van gebouwen speelt een cruciale rol in het geheel. In de utiliteitbouw wordt daarom steeds vaker gekozen voor duurzame energiebronnen, zoals bodemwarmte of energie uit de buitenlucht.

BREEAM Nominaties: twee Nathan projecten genomineerd
Onder de genomineerden zijn dit jaar twee mooie projecten van Nathan in de utiliteitsbouw. Twee grote distributiecentra (DC) van de LIDL in Waddinxveen en Oosterhout zijn genomineerd in twee categorieën voor de BREEAM Awards. Het LIDL DC in Waddinxveen is genomineerd in de categorie ‘post constructie’, aangezien dit warehouse reeds sinds 2017 operationeel is. Waar LIDL Waddinxveen destijds al als duurzaamste DC van Nederland bekend stond, gaat LIDL Oosterhout nog een stapje verder. Het ultra-duurzame DC is momenteel in aanbouw langs de A15 bij Oosterhout en is genomineerd in de categorie ‘concept stage’.

Duurzame distributiecentra
Beide DC’s van LIDL vertrouwen op de kennis van Nathan en de producten van alpha innotec en Uponor voor het duurzaam verwarmen en koelen van de gebouwen. De winnaars zullen door een vakjury op 6 maart tijdens de eerste dag van ECOBuild gekozen worden.