Machinepark van Nathan Projects fors uitgebreid
21 januari 2021
Modulair en duurzaam bouwen
22 februari 2021

Snel verduurzamen als Woningcorporatie

Als samenleving staan we voor een grote uitdaging. In 2050 moeten alle woningen in Nederland energieneutraal zijn. Woningcorporatie Goed Wonen Gemert is op een eenvoudige manier van het gas los gegaan. Edwin Reinders, projectleider bij Goed Wonen Gemert, vertelt over hun energietransitie met de Nathan Energiemodule.

Kennisoverdracht

De techniek die in de energiemodules aanwezig is, is actueel maar warmtepompen in Nederland zijn relatief nieuw. Doordat we van de gas af moeten neemt de vraag naar warmtepompen opeens een vogelvlucht. Nathan werkt al sinds 1998 met warmtepompen, dus de techniek is niet zo nieuw of spannend. Edwin: ‘’Het is belangrijk dat de kennis wordt gedeeld. Van Nathan naar ons, maar ook op kleine schaal. Corporaties uit de omgeving weten ons te vinden voor advies en daar hebben we dan ook veelvuldig contact mee. We kunnen de ambities uit het klimaatakkoord alleen halen als we het met z’n allen doen.’’

Edwin (Goed Wonen Gemert), Maarten (Nathan) en Niki (Goed Wonen Gemert)

Flinke besparingen op energielasten

Volgens Edwin zijn er bijna geen technische problemen, de meeste discussies gaan over andere zaken. ‘’Na wat uitleg snappen bewoners meestal wel wat we willen bereiken. Waar we tegenaan lopen zijn de dingen waar mensen waarde aan hechten. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een aanbouw plotseling weg moet. Daar krijgen wij discussie over. Niet over de techniek en de energetische toepassingen. Alles wat wij tot nu toe hebben gedaan levert bewoners een energiebesparing op. De reacties zijn daardoor over het algemeen positief.’’ Edwin is erg blij met de energieprestaties, deze zijn beter dan wat vooraf was berekend. ‘’De energielast voor bewoners is gemiddeld 150 euro per maand, nu gaan ze toe naar 80 á 100 euro plus 20 euro vastrechtkosten. Zonnepanelen renderen daarnaast ook vaak beter waardoor de bewoners aan het eind van het jaar nog wat geld terugkrijgen.’’

Informatieoverdracht

De bewoners in Gemert leren snel leven in een energie neutrale woning. Edwin: ‘’In het begin is het even wennen, je kan niet meer de boiler helemaal leeg tappen. Dat de bewoners bijvoorbeeld de afwas gaan doen zonder stop in de gootsteen en direct daarna gaan douchen. Dat gaat niet meer. We hebben slechts één bewoner hierover gehoord, daar gaan we dan direct achteraan. Als je het daarna nog een keer goed uitlegt, hoor je ze er niet meer over.’’ Goed Wonen Gemert gebruikt dan ook informatieboekjes en -filmpjes over de ‘’nieuwe’’ woning. ‘’Je merkt echt aan de bewoners dat ze bewust worden van hun verbruik en ook gaan bijhouden hoeveel ze verbruiken en opwekken.’’ Op dit moment hebben ze 500 á 600 woningen in totaal gerenoveerd, dit aantal moet worden verdubbeld in 2025.

Benieuwd hoe jij de Nathan Energiemodule kunt toepassen?

Lees hier meer of neem contact op met onze Sales Advisors.

WAT IS DE NATHAN ENERGIEMODULE?

Bij het renoveren en verduurzamen van een bestaande woning of portiekflat komt veel kijken. Meestal heb je te maken met verschillende producten van meerdere leveranciers. Het kan eenvoudiger, met de Nathan Energiemodule. Een alles-in-één-oplossing.

Totaalconcept voor renovatie
In een compacte aan- of inbouw brengen we alle installatiecomponenten voor duurzame verwarming en warm tapwaterbereiding samen in één totaalproduct. Inclusief een lucht/water of een brine/water warmtepomp van alpha innotec of Metro Therm. Deze zet energie uit de buitenlucht of bodem om in warmte, voor zowel de verwarming en ventilatie.