Themapark Wildlands Adventure Zoo CO2-neutraal
25 mei 2018
24/7 het maximale uit het dak met Solartech Energiedak
25 mei 2018

Wie heeft het duurzaamste gebouw ter wereld?

LIDL oosterhout

Wie heeft het duurzaamste gebouw ter wereld?

Dat is de grote vraag tijdens de BREEAM Awards 2018 op 6 maart in het Londense ExCel Centre. Internationale projecten met een BREEAM-certificaat zijn ingediend voor de jaarlijkse BREEAM Awards, waarbij meer dan 40 projecten in zowel de commerciële als publieke sector strijden om de titel ‘duurzaamste gebouw ter wereld.’

BREEAM-certificering en duurzaam verwarmen en koelen
BREEAM is net als LEED een maatstaf voor de duurzaamheid van een gebouw. Zowel tijdens de conceptfase, de daadwerkelijke bouw als de uiteindelijke gebruiksfase wordt de duurzaamheid gemeten. Vooral dit laatste aspect maakt een groot deel uit van de totale footprint van een gebouw.  De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de duurzaamheid gedurende de totale levensduur van een gebouw. Duurzaam verwarmen en koelen van gebouwen speelt een cruciale rol in het geheel. In de utiliteitbouw wordt daarom steeds vaker gekozen voor duurzame energiebronnen, zoals bodemwarmte of energie uit de buitenlucht.

BREEAM Nominaties: twee Nathan projecten genomineerd
Onder de genomineerden zijn dit jaar twee mooie projecten van Nathan in de utiliteitsbouw. Twee grote distributiecentra (DC) van de LIDL in Waddinxveen en Oosterhout zijn genomineerd in twee categorieën voor de BREEAM Awards. Het LIDL DC in Waddinxveen is genomineerd in de categorie ‘post constructie’, aangezien dit warehouse reeds sinds 2017 operationeel is. Waar LIDL Waddinxveen destijds al als duurzaamste DC van Nederland bekend stond, gaat LIDL Oosterhout nog een stapje verder. Het ultra-duurzame DC is momenteel in aanbouw langs de A15 bij Oosterhout en is genomineerd in de categorie ‘concept stage’.

Duurzame distributiecentra
Beide DC’s van LIDL vertrouwen op de kennis van Nathan en de producten van alpha innotec en Uponor voor het duurzaam verwarmen en koelen van de gebouwen. De winnaars zullen door een vakjury op 6 maart tijdens de eerste dag van ECOBuild gekozen worden.

Meer informatie: http://www.breeam.com/awards/shortlists/

*LEED

LEED is een evaluatie- en certificatiesysteem waarmee de duurzaamheidsprestatie van gebouwen bepaald kan worden. LEED staat voor ‘Leadership in Energy and Environmental Design.’ LEED is in 1998 opgericht door de US Green Building Council (USGBC) en is de meest gebruikte duurzaamheidstool in de Verenigde Staten.

*BREEAM

BREEAM staat voor ‘Building Research Establishment Environmental Assessment Method’ en werd oorspronkelijk ontwikkeld en geïntroduceerd door het Building Research Establishment (BRE). De methode omvat verschillende keurmerken. Allereerst BREEAM Nieuwbouw en Renovatie. Het wordt gebruikt om de duurzaamheidsprestatie te bepalen van nieuwe gebouwen. Het tweede keurmerk is BREEAM In-Use. Dit beoordeelt bestaande gebouwen op drie niveaus: Gebouw, Beheer en Gebruik. Het derde keurmerk heet BREEAM Gebiedsontwikkeling en beoordeelt de duurzaamheidsprestatie van gebiedsontwikkeling. Het nieuwste keurmerk is BREEAM-NL Sloop & Demontage. Dit is een keurmerk voor sloopprojecten.