Duurzame wijken
CPO-Project Holkerbeek
20 april 2018
Hilton Hotel Den Haag
25 januari 2018

Rijksmonumentale boerderij

18e eeuws rijksmonumentale boerderij

Een 18e eeuwse rijksmonumentale boerderij energieneutraal, kan dat?

Steeds meer mensen overwegen om hun huis energiezuiniger en comfortabeler te maken. Maar wat als je in een 18e eeuwse rijksmonumentale boerderij woont van 600 m2? Wat zijn dan de beste opties en bij wie klop je aan? Een huis verduurzamen is complex maar hoe kun je een rijksmonument verduurzamen? Wij Wonen Duurzaam schiet particulieren, VVE’s en monumenteigenaren te hulp met onafhankelijk advies en gaat op zoek naar lokale bedrijven die de werkzaamheden uitvoeren. Aan de hand van een stappenplan helpt Wij Wonen Duurzaam haar klanten vanaf het eerste idee tot aan de oplevering.

Duurzaam verbouwen

Jaap en Anne hebben met toeval en wat geluk de 18e eeuwse boerderij kunnen kopen. Energieneutraal was aanvankelijk geen wens voor de verbouwing, wel wilden zij graag een warmtepomp. Duurzaamheid begon pas echt te leven nadat Wij Wonen Duurzaam langs was geweest. Wie volgens Jaap zijn huis energieneutraal wil maken moet rekening houden met een organisch proces want niks is standaard.

Projectbegeleider Matthies geeft aan dat het erg belangrijk is om alles goed op elkaar af te stemmen en met de juiste partijen te werken. De warmtepomp leverancier Nathan heeft de installateur van begin tot eind begeleid en het resultaat mag er zijn: de installatie loopt vanaf de eerste dag als een zonnetje, vertelt Jaap.

Investering

We zagen wel op tegen de hogere kosten van alle maatregelen bij elkaar, maar onze energierekening is nu naar nul gedaald. Het is alsof we voor de komende jaren ons energieverbruik al betaald hebben. We zijn absoluut blij met het resultaat!

Wil je net als Jaap en Anne ook geïnspireerd worden, kijk dan op: www.wijwonenduurzaam.nl