Uponor Renovis
Duurzaam renoveren zonder concessies
25 mei 2018
Het Havenkwartier Sliedrecht
25 mei 2018

Duurzame Woonark

Comfort en duurzaamheid gecombineerd

De woonark heeft zich de afgelopen decennia ontwikkeld tot een volwaardige woning met hoogwaardige elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties. De drijvende woningen zijn voorzien van alle hedendaagse wensen, comfort, milieuvriendelijkheid, duurzaamheid en energiebesparing blijken daarbij moeiteloos te combineren.

De techniek ontwikkelt zich snel, de aandacht richt zich op duurzaamheid en als installatiebedrijf wil je daar als eerste bij zijn. Spruyt Arkenbouw en Aquabouw beseften als geen ander dat een prettige woonomgeving wordt beïnvloed door tal van factoren en ontwikkelde een Aquabouw-oplossing. De eerste enthousiaste familie meldde zich snel voor deze oplossing. De familie was in het bezit van een volledig gerenoveerde woonboot uit 1948 maar had door gezinsuitbreiding dringend behoefte aan meer ruimte. De nieuwe ark moest niet alleen aansluiten op de natuurlijke omgeving, maar moest ook nog eens heel duurzaam zijn. Een mooie, slimme, milieuvriendelijke ark dus. Het bedrijf schakelde Nathan Import/Export in voor de technische invulling van het concept. In nauw overleg werd gekozen voor warmteopwekking middels de combi-warmtepomp WZS 100 H/K van Alpha-InnoTec en warmteafgifte via het lichtgewicht Siccus droogbouwsysteem van Uponor. Een aantrekkelijk voordeel van deze totaaloplossing is de mogelijkheid om hetzelfde systeem dat in de winter wordt gebruikt om de boot te verwarmen, in de zomer kan worden ingezet voor een prettige, gelijkmatige koeling.

De Alpha-InnoTec warmtepomp biedt nog meer voordelen. Zo kan het toestel op afstand worden geregeld en gecontroleerd. Dit zorgt voor een schat aan informatie die onder meer wordt gebruikt voor optimalisering van het wooncomfort en energieverbruik. De warmtepomp heeft zichzelf in de afgelopen winterperiode uitstekend bewezen. Er waren nachten bij waarbij het kwik tot min 18 graden Celsius daalde. Rond de ark was zo veel ijsgroei dat de familie direct vanaf hun ark het ijs op kon stappen om baantjes te schaatsen. Terwijl de jonge familie zich buiten amuseerde op het ijs, was het binnen heerlijk warm. Het rendement van de warmtepomp en het wooncomfort bleken zelfs bij deze temperaturen boven verwachting te zijn. Het voordeel van de inzet van het casco als bron is dat de brontemperatuur op deze diepte nooit beneden de 0°C komt. Resultaat: een zelfde zo niet beter rendement dan een warmtepomp met standaard gesloten bron levert.

alpha innotec | Uponor