Warmtevanmorgen.nu maakt verduurzaming aantrekkelijker

Duurzame woningbouw tegen lagere kosten, met méér comfort. Een nieuw stichtings- en exploitatiemodel voor nieuwbouw met warmtepomptechniek. Nathan en Vaanster gooien samen de knuppel in het hoenderhok van de bouwkolom. Warmtevanmorgen.nu is een nieuw concept met voordelen voor ontwikkelaars, bouwers, installateurs, maar bovenal bewoners. Het grote verschil: de installatie is meegefinancierd bij de koop van de woning!

De missing link tot verduurzaming

De woorden zijn er: geen aardgas meer in de nieuwbouw, en ook in bestaande bouw moeten duurzame warmtetechnieken de klassieke cv-ketel gaan vervangen. Maar tegelijkertijd kijkt Nederland massaal in de portemonnee: allemaal leuk en aardig, maar wie gaat het betalen? Aan de keten de uitdaging om duurzaamheid aantrekkelijk te maken voor het grote publiek. Ontwikkelaars keken lang op dezelfde manier naar hun projecten. Hoe krijg ik bij verkoop het hoogste rendement. Kijk je enkel naar de stichtingskosten, dan hebben veel bouwers in nieuwbouw jarenlang krampachtig vastgehouden aan de gasaansluiting met ketel als goedkoopste en meest geaccepteerde optie: das war einmal. Het verdwijnen van het gastoestel uit de nieuwbouw is een no-brainer. “Technisch is het allang geen issue meer”, roept Nathans technisch directeur Peter Centen al jaren. Maar iedereen zoekt wel naar mogelijkheden om de meerprijs te financieren. In seriematige nieuwbouw is de meerprijs van verduurzaming een hete aardappel. Peter Centen: “Met deze dienst hebben we nu eindelijk de missing link om verduurzaming betaalbaar te houden; voor de ontwikkelaar, de bouwer/installateur maar vooral ook de koper.”

Duurzaamheid wordt gebouwgebonden

Nieuwe financieringsmethoden moeten het adagium dat ‘duurzaam ook duurder is’ definitief van tafel vegen. Sterker nog: verduurzaming moet goedkoper worden. De financiering van de toekomst is gebouwgebonden; u heeft er vast al van gehoord bij de presentatie van het Klimaatakkoord. De investering in duurzaamheid is daarmee niet langer gebonden aan de woningeigenaar, maar aan de stenen, en wordt dus ook gedaan op basis van een langere periode, ongeacht wie er woont. En op zo’n manier kijken naar gebouwen, maakt duurzame oplossingen zelfs goedkoper. Warmtevanmorgen.nu is een nieuw initiatief, waarbij de duurzame warmtevoorziening van ontwerp tot aan exploitatie voor nieuwbouwwoningen geregeld wordt en onderdeel is van het koopcontract van een woning. Het concept is een
samenwerking tussen Nathan en Vaanster.