Nathan wil doorgroeien met focus op ‘change by technology’
9 maart 2021
Top 5 meestgestelde vragen over de nieuwe geluidseisen
22 maart 2021

Nieuw van alpha innotec: alterra WZS collectief

Nieuw van alpha innotec: alterra WZS collectief

De alterra brine/water warmtepompen van alpha innotec maken gebruik van aardwarmte voor duurzame verwarming, warmtapwaterbereiding en koeling in zowel woningen als grootschalige projecten. Via een collectieve of individuele gesloten bodemwarmtewisselaar van Nathan Projects wordt de opgeslagen energie uit de aardbodem onttrokken en ingezet voor een constant en comfortabel woon- of werkklimaat. De alterra serie is recentelijk uitgebreid met een nieuwe variant: de alterra WZS collectief.

Collectieve bron

De collectieve uitvoeringen van de alterra WZS warmtepompen onderscheiden zich ten opzichte van de standaarduitvoeringen, doordat ze geen circulatiepomp in het broncircuit hebben, maar een tweewegklep met aandrijving. Deze nieuwe, ‘collectieve’ warmtepompen zijn individuele warmtepompen die worden aangesloten op een grote collectieve bron. Deze bronsystemen beschikken altijd over collectieve circulatiepompen. Hierdoor zijn de circulatiepompen in de warmtepomp zelf overbodig geworden. Daarnaast is het niet gewenst om water over de verdamper te laten stromen als de warmtepomp niet in bedrijf is. Een tweewegklep voorkomt dit.

Voordelen

Er lijkt een toenemende trend te zien in collectieve bronsystemen. Deze systemen zijn goedkoper per woning ten opzichte van individuele bronsystemen en bieden de mogelijkheid om ook in stedelijke gebieden warmtepompen op bodemenergie toe te passen. Ook in appartementen waar een individuele bron per warmtepomp geen reële optie is, kan een collectieve bron goed toegepast worden. Bovendien bieden collectieve systemen de mogelijkheid om meerdere gebruikers gelijktijdig warmte en koude te laten afnemen/leveren, waardoor de energie van de ene gebruiker benut kan worden door de andere.

Meer weten?

In het assortimentsoverzicht 2021 van alpha innotec is op pagina 70 en 71 uitgebreide technische informatie te vinden over de nieuwe alterra WZS collectief.

Heb jij een vraagstuk waarbij je de expertise kan gebruiken van onze Sales Advisors? Ze staan je graag te woord. Ben je benieuwd naar de laatste ontwikkelingen en innovaties, volg ons op LinkedIn of schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief. Ook brengen wij tweejaarlijks het vakblad Enervision uit, voor meer informatie mail naar info@nathan.nl