Regelsystemen voor lage temperatuurverwarming

Voor goed geïsoleerde woningen is vloer- of wandverwarming, ook wel bekend als lage temperatuurverwarming, de meest comfortabele en energiezuinige manier van verwarmen. Lage temperatuurverwarming verwarmt een goed geïsoleerd huis constanter en milieuvriendelijker dan een gewone cv. De bewoner bespaart energie en geniet in huis van een behaaglijk klimaat. In combinatie met een warmtepomp is zelfs koeling van een huis mogelijk. Lage temperatuurverwarming voelt comfortabeler en behaaglijker dan een gewone cv. Doordat het een groter verwarmingsoppervlak heeft, is er een aangename stralingswarmte en een gelijkmatige temperatuurverdeling.

Om de temperatuur in een ruimte behaaglijk, comfortabel en zo veel mogelijk te optimaliseren, kan vloer- of wandverwarming het beste worden nageregeld door middel van een slimme thermostaat of zoneregeling. Maar wat is het verschil tussen die twee?

Bekijk documentatie

Slimme thermostaat

Een slimme thermostaat stemt de verwarming automatisch af op het woongedrag van de bewoners. Hij is voorzien van tools die het bedienen gemakkelijk maken en helpen om de temperatuur in een huis energiezuinig te regelen. Ook zijn slimme thermostaten vaak zelflerend: ze regelen op basis van gegevens uit het verleden het meest gunstige stookgedrag voor het woongedrag. De automatische inregeling controleert de temperatuur binnen en buiten een gebouw en zorgt ervoor dat door intelligente besturing alleen de hoeveelheid energie die op een bepaald moment nodig is, wordt ingezet. Daarnaast kan een slimme thermostaat in veel gevallen van afstand bestuurd worden via een app. Dat verhoogt het comfort in huis, want de bewoner komt altijd thuis in een behaaglijk huis.

Zoneregeling

Bij vloer- of wandverwarming kan de temperatuur ook per ruimte geregeld worden, ook wel zoneregeling genoemd. Zoneregeling is mogelijk als meerdere ruimtes verwarmd worden vanuit één verdeler. Door de buizen van de verdeler afzonderlijk te openen of te sluiten, kan de vloerverwarming naar ieder van de zones afzonderlijk geregeld worden. Op deze manier is het mogelijk om meerdere ruimtes onafhankelijk van elkaar te regelen. Daarnaast creëert zoneregeling meer comfort en is het energiezuinig.

Ruimteregeling met zoneregeling: Smatrix

Smatrix van Uponor is een ruimteregeling waarbij ook zoneregeling mogelijk is. Het is een compleet geïntegreerd regelsysteem voor de oppervlakteverwarming en -koeling, van de aanvoertemperatuur tot en met de ruimtetemperatuur. Het intelligente en zelflerende systeem zorgt voor de exacte bepaling en inregeling van de energie die voor een optimale temperatuur nodig heeft. Smatrix zorgt daarbij voor meer comfort bij een lager energieverbruik.

De voordelen:

  • Eenvoudig te installeren: minder kabels of zelfs volledig draadloos
  • Eenvoudig te bedienen: de intelligente software optimaliseert het systeem automatisch en continu
  • Eenvoudig te regelen: optimale energieafgifte voor individueel ruimtecomfort