Nathan alpha innotec boosterprincipe
31 januari 2014
Ontdek de Komfort relaismodule
31 januari 2014

Komfort vloerverwarmingsverdelers standaard met energiezuinige pomp

In augustus 2015 moeten alle vloerverwarmingsverdelers ErP-ready zijn. Dat wil zeggen dat de standaard pompen niet meer toegepast mogen worden en dat de verdelers uitgerust dienen te worden met een energiezuinige pomp die voldoet aan de ErP-richtlijn. Het Nederlandse merk Komfort juicht de energetische efficiëntie van de vloerverwarmingsverdelers met een energiezuinige pomp toe. Niet de wetgeving, maar het feit dat de energie zuinige pomp energetisch gezien een verantwoorde keuze is, heeft Komfort in 2012 al doen besluiten om vloerverwarmingsverdelers met een energiezuinige pomp op de markt te brengen. Na dit grote succes kondigde Komfort op de VSK aan dat nu álle Komfort verdelers uitgevoerd worden met een energiezuinige pomp.

Energiezuinige pomp

Als productcomponent voor haar verdelers koos Komfort voor de Wilo Yonos circulatiepomp. Doordat deze pomp beschikt over een gelijkstroommotor, gebruikt deze slechts 40% van de energie die een normale circulatiepomp verbruikt. Daarnaast levert de energiezuinige pomp een continue druk, dit in tegenstelling tot de standaard pomp waar het debiet over de nog openstaande groepen toe zal nemen, zodra de andere groepen sluiten. Afhankelijk van het aantal vragende groepen, wordt er bij een verdeler met energiezuinige pomp meer of juist minder vermogen opgenomen. Zodra bijvoorbeeld de helft van de groepen vragend is, zal de pomp minder liters hoeven te verpompen. Dat levert extra winst ten opzichte van een ‘aan/uit-pomp’ of een ‘driestanden-pomp’. We spreken hier dus zonder twijfel over een verbetering van de installatie.

Debietmeters

Ook de debietmeters van de Komfort vloerverwarmingsverdelers werden aangepast. Waar de verdelers in het oude assortiment nog uitgerust waren met meters van 10 tot 144 liter per uur, 30 tot 180 liter per uur en 60 tot 250 liter per uur, zullen in het nieuwe assortiment enkel nog vloerverwarmingsverdelers met twee debietmetergroepen terug te vinden zijn. Voor energiezuinige woningen, waar lage debieten per groep volstaan voor het verwarmen en koelen van de woning, biedt Komfort verdelers met debieten van 10 tot 144 liter per uur aan. Voor bestaande woningen of woningen met hogere flows en vermogens heeft het merk verdelers met een debietmeter van 60 tot 250 liter per uur opgenomen in haar programma.

Tekmar Optimiser

Laatste wijziging binnen het Komfort verdelerprogramma is de Tekmar optimiser, die in het nieuwe assortiment onder andere van toepassing is op de Komfort 4850, 4851, 4860 en 4861 verdeler. In deze hernieuwde versie is het bedienpaneel uitneembaar en te plaatsen op elke gewenste locatie. Zo kan de bewoner de regeling bijvoorbeeld gemakkelijk vanuit zijn woonkamer bedienen.

Beschikbaar assortiment

Tot eind 2014 wordt het nieuwe Komfort vloerverwarmingsverdelerassortiment parallel aan het oude assortiment verkocht. De verdelers met standaard circulatiepomp zijn dit jaar nog verkrijgbaar. Eind 2014 komt het ‘oude’ assortiment grotendeels te vervallen en zal Komfort uitsluitend vloerverwarmingsverdelers met energiezuinige pomp distribueren.