Nieuw van alpha innotec: alterra WZS collectief
16 maart 2021
HET NIEUWE WERKEN; KANTOORPANDEN TRANSFORMEREN
13 april 2021

Top 5 meestgestelde vragen over de nieuwe geluidseisen

Top 5 meestgestelde vragen over de nieuwe geluidseisen

Volgende week donderdag (1 april 2021) is het zover: de geluidseisen voor buitenunits van warmtepompen en airco’s worden aangescherpt naar 40 dB(A) op de perceelgrens.
Onze collega Erwin Janssen, Product Manager bij Nathan, geeft antwoord op de 5 meestgestelde vragen over dit thema.

1. Erwin, wat houden de eisen precies in?

Per 1 april 2021 worden er geluidseisen gesteld aan buiten opgestelde toestellen, zoals warmtepompen en airconditioners. De geluidseisen houden in dat op de erfgrens van de buren geen hogere geluidsdruk van (‘s nachts) 40 en (overdag) 45 dB(A) mag worden gerealiseerd.

2. En wat voor impact gaat dit hebben op geïnstalleerde warmtepompen?

Geen impact, de eisen gelden uitsluitend voor installaties die na 1 april 2021 worden geïnstalleerd.

3. Wat voor maatregelen moeten de installateurs nemen na 1 april 2021?

Dat is afhankelijk van de situatie en de warmtepomp die geplaatst gaat worden. Er zijn stille warmtepompen waarmee eenvoudig aan de geluidseisen kan worden voldaan, waardoor er geen aanvullende maatregelen nodig zijn. Voor warmtepompen die meer geluid produceren, kunnen geluid reducerende maatregelen worden genomen zoals een geluid reducerende omkasting of schutting. Een andere maatregel kan zijn dat er voldoende afstand wordt bewaard tot de erfgrens. Elke situatie blijft anders en vergt maatwerk.

4. Wanneer weet de installateur of ze aan de geluidseisen voldoen?

Fabrikanten dienen de maximale geluidsvermogens te verstrekken. Met één, speciaal voor deze norm gemaakte, rekentool van LBP-sight kan de beoogde situatie worden doorgerekend. En kan er worden bekeken of er aan de gestelde geluidseisen wordt voldaan.

5. Moet iedere installatie in de praktijk worden gemeten?

Er wordt uitsluitend een geluidsmeting uitgevoerd bij geschillen. Wanneer een geschil in gelijk wordt gesteld van de dagende partij, worden de kosten in rekening gebracht bij de installateur. De installateur moet dan maatregelen treffen om de geluidsdruk te reduceren.

 

Stille kracht – alira LWAV+ lucht/water warmtepomp

De alira LWAV/LWAV+ is één van de stilste modulerende lucht/water warmtepompen op de markt. Deze duurzame oplossing, die bestaat uit een buiten- en een binnenunit (HSV9/HSV12), is ideaal voor vrijstaande huizen of grote twee onder-één-kap woningen. Met deze nieuwe warmtepomp voldoe je eenvoudig aan de nieuwe geluidseisen.

 

                                                     

De dit jaar aan het assortiment toegevoegde LWAV+ 82 en 122 met een vermogen van respectievelijk  6,6 en 11 kW bij A7/W35 heeft ten opzichte van de alpha innotec LWAV extra geluidskappen gekregen die een mooie geluidsreductie weten te realiseren zonder dat dit enige invloed heeft op de prestaties van de warmtepomp. Het maximale geluidsvermogen ligt nu op 53 dB(A) en in de nachtmodus op slechts 49 dB(A). Met deze waardes kan altijd aan de per 1-4-2021 van kracht wordende geluidseisen worden voldaan. De nieuw geldende geluidseisen zijn namelijk een maximale geluidsdruk van 45 dB(A) overdag en 40 dB(A) ‘s nachts op de erfgrens van het perceel van de buren. Afhankelijk van de situatie is 1 tot 2 meter afstand tussen de erfgrens en deze warmtepomp al voldoende .

De belangrijkste kenmerken van deze warmtepomp:

  • Zowel in verwarmings- als koelbedrijf modulerend
  • Verwarmen, koelen en warm tapwaterbereiding met een buitenunit en tower (HSV9/HSV12)
  • Voldoe gemakkelijk aan de geluidseisen die gelden vanaf april 2021 – zelfs als de warmtepomp op 1 meter van de erfgrens staat
  • Deze warmtepomp is zo stil dat het instellen van de nachtmodus eigenlijk niet nodig is.