Voldoe aan de nieuwe geluidseisen: LWAV+
4 december 2020
Machinepark van Nathan Projects fors uitgebreid
21 januari 2021

Greenwich Village aan de Coolhaven

Zeer recent is het nieuwbouwproject Little C opgeleverd. Vijftien indrukwekkende gebouwen met een New Yorkse architectuur prijken aan het Rotterdamse water nabij de Euromast.  Woontorens brengen bouwkundige uitdagingen met zich mee, waaronder een verhoogde druk op de leidingen. Nathan kwam met een kosteneffectieve oplossing.

De samenwerking
Nathan Sales Advisor Bas Drost en Jeroen Verschuuren, projectleider bij Terberg, werkten nauw samen voor de realisatie van vloerverwarming bij Little C. Maar liefst vijftien torens met daarin kantoren, lofts, appartementen en horecagelegenheden zijn gebouwd met energiezuinigheid als uitgangspunt.

De totstandkoming van de samenwerking
De eerste intensieve contacten over vloerverwarming tussen Terberg en Nathan is terug te leiden naar een groothandel event van enkele jaren geleden. Bas: ‘’Ik gaf een presentatie en Jeroen was één van de belangstellenden. We raakten aan de praat en op een gegeven moment kwam het onderwerp op vloerverwarming. Direct zagen we gezamenlijke kansen, waar Little C er één van was. Vanaf dat moment is de samenwerking geïntensiveerd. Eén groot voordeel is dat Terberg goedkoper kan inkopen via een inkoopvereniging en kunnen ze via Nathan gebruik maken van onze legploeg van A1 montage.”

Tijdens de voorbereidingen heeft Nathan ervoor gezorgd dat potentiële fouten van te voren werden herkend door gebruik te maken van een 3D tekening in plaats van een 2D tekening. Jeroen: ‘’Doordat de tekenkamer van Nathan de vloerverwarming van Little C in Revit heeft uitgetekend, kwamen wij er voortijdig achter dat het keukenblok over de vloerverwarming stond. Traditioneel gezien wordt er gewerkt met AutoCAD of een ander 2D programma maar je merkt dat met een 3D programma alles verweven is in één model. Hierdoor zijn de foutmarges minimaal.’’

De juiste oplossing voor de Rotterdamse woontorens
Een vraagstuk was het gebruik van de juiste leidingen voor het nieuwbouwproject. Voor iedere tien meter die je stijgt gaat de druk namelijk met één bar omhoog. Aangezien de gebouwen aardig hoog zijn, krijg je te maken met hogere installatiedrukken. Bas: ‘’Het was een eis dat de buis tien bar aan moest kunnen omdat er ook stadsverwarming aanwezig is. De reguliere buis, Comfort Pipe Plus, is geschikt voor zes bar. Die konden we dus niet gebruiken. De keuze was tussen de Radi Pipe van Uponor of een meerlagenbuis. De laatste is kostbaar en legt niet fijn voor een vloerverwarming. Hierdoor werd er voor dit project gekozen voor Radi Pipe. Dit is nieuw op de Nederlandse markt en ondertussen bij een aantal projecten succesvol toegepast. Binnenkort wordt het ook definitief opgenomen in het Uponor assortiment. Verder zijn de  Smatrix naregelingen van Uponor en de verdelers van Komfort aanwezig in dit project.”

Heb jij een vraagstuk waarbij je de expertise kan gebruiken van onze Sales Advisors? Ze staan je graag te woord. Ben je benieuwd naar de laatste ontwikkelingen en innovaties, volg ons op LinkedIn of schrijf je hieronder in voor onze nieuwsbrief. Ook brengen wij tweejaarlijks het vakblad Enervision uit, voor meer informatie mail naar info@nathan.nl

Het gehele artikel is te lezen in Enervision 34.