Geactiveerde damwanden als energiebron
25 mei 2021

Gasloos wonen in een jaren zeventig kantorencomplex

Een gedateerd jaren zeventig kantorencomplex; ingeklemd tussen twee flatjes aan de ’s Gravelandseweg in Schiedam. Sinds Milieudienst DCMR er in 2010 vertrok, staat het leeg en houdt het een gewild stukje Schiedam bezet. Ontwikkelaar SOM kocht het gebouw en laat het door Mei Architecten, Bouwbedrijf van Wijnen en Lok Installaties transformeren naar ruim 220 appartementen zodat de 12282 vierkante meters weer tot leven komen. De installatie werd gemaakt in een co-makership tussen Lok als installateur, Vaanster als exploitant en Nathan als adviseur en leverancier van het principeschema, de broninstallatie, de warmtepompinstallatie en het afgiftesysteem.

De WKO

Door de verhuurbaarheid, de comfortvoordelen en de toekomstperspectieven koos de ontwikkelaar heel bewust voor een WKO-installatie. Nathan Projects boorde twee grote open bronnen van in totaal 60 kuub. Deze doublet-WKO geeft haar energie af aan een zeven SWP 561H brine/water warmtepompen (60 kW). Een zeer uitgebreid gebouwbeheersysteem communiceert met de regelkast in de energiecentrale en de Luxtronik regelaars van de SWP-warmtepompen. Ongeveer 200 pv panelen op het dak voorzien in duurzame elektriciteit voor de opstelling.

Grootste Minitec-project ooit

De duurzaam opgewekte warmte en koude wordt afgegeven aan ruim 17.000 m² Uponor Minitec vloerverwarming. Met deze oppervlakte staat dit project vandaag als grootste Minitec-project ter wereld ooit te boek. Omdat traditionele vloerverwarming te zwaar bleek voor de constructie van het gebouw, werd gekozen voor het Minitec vloerverwarmingssysteem dat bekend staat om haar lichte gewicht en lage opbouwhoogte.  Op een laag EPS-isolatie werd de Uponor Minitecfolie geplakt en voorzien van leidingen. Met een laag van 3mm anhydriet is de vloer gereed en bovendien supersnel op temperatuur. Comfort in optima forma!

Kunnen wij je helpen met jouw transformatieproject? Neem gerust contact met ons op. We hebben hier volop ervaring in en helpen je graag op weg!