Service - 432

Kennistransitie betekent opleiden

De vraag naar kennis rondom warmtepompen is enorm. Nathan heeft met de Nathan Academy een intern opleidingscentrum. Opleidingscoördinator Erik Overbeek: “De installateur mét kennis heeft grote kansen in de warmtepomptrend.” Sinds vier jaar heeft het opleiden van installateurs volledige focus gekregen binnen Nathan. Met Erik Overbeek en Erwin ter Hofte zijn er twee fulltime trainers actief met het ontwikkelen en uitrollen van opleidingen rondom de merken alpha innotec, Metrotherm, Rhoss en Uponor. De populairste opleidingen zijn de montagetrainingen, waarbij de theorie van warmtepomptechniek wordt gecombineerd met werken aan de apparaten zelf. Ter illustratie: in 2019 werden 1700 mensen opgeleid. Op dit moment draait de Academy coronaproof en met kleinere groepen, maar Erik staat de popelen om weer los te gaan, want er is grote vraag onder installateurs en groothandelaren. “Installateurs zijn praktijkmensen”, zegt Erik. “Techniek wil je zien, proeven en ruiken. Daarnaast zien we dat juist de grootste knelpunten zich in de praktijk voordoen. Al die zaken willen we hier in onze Academy laten zien. Zodat de installatietechneut met vertrouwen de weg op kan.”

Academy Trainer Erwin ter Hofte

Erwin ter Hofte Trainer

Trainer

Theoretisch kader

Veel aandacht gaat ook uit naar de selectiecriteria voor warmtepomptechniek. “Hoe ga je vanuit de klantvraag om met de warmteverliesberekening, de eigenschappen van de bron en de afgifte.” In het voortraject worden belangrijke keuzes gemaakt. “Doe je dit niet goed, gaat het in de praktijk mis”, zegt Erik. “Installateurs redeneren soms nog vanuit de keteltechniek. Dat betekent dat ze soms moeite hebben met de karaktereigenschappen van een warmtepompinstallatie. Deze bepalen in grote mate de installatie keuzes.  Bijvoorbeeld  leidingdiameters of het benodigde vermogen. Wij willen de installateur vanuit de basis duidelijk maken Waar ze in de selectie maar zeker ook bij de montage rekening mee moeten houden.

Academy

Zelf in bedrijf stellen

Naast alle brine-water warmtepompen is een andere hardloper binnen Nathan de LWD  serie; de lucht/water-monoblock met koudemiddel propaan. “Hierin zetten we tijdens de training eerlijke piketpaaljes, zodat je goed kunt bepalen wat er wel of niet mogelijk is. Kan hij bij kou bijvoorbeeld nog tegen een goed rendement water van hogere temperaturen maken. We laten de cursisten zien dat er meer is dan een offerte maken voor een warmtepomp. Daarmee helpen we de installateur om toegevoegde waarde te bieden, en uiteindelijk ook de klant een goede, duurzame installatie te adviseren.”

In het practicumdeel gaan de cursisten zelf aan de slag met de installaties. Afhankelijk van het type training worden warmtepompen in bedrijf gesteld, ingeregeld en geserviced. Hiervoor staan in de praktijkruimte 11 warmtepompinstallaties opgesteld waar driftig aan gesleuteld en gewerkt  kan worden, en bijvoorbeeld ook storingen gesimuleerd kunnen worden.

Cursisten die de training Inbedrijfname volgen sluiten af met een toetsing. Bij goede resultaten kunnen zijn zelf, in plaats van de Service Technici van Nathan , de ingebruikname verzorgen. Die vakkundige in werkingstelling is weer nodig om gebruik te kunnen maken van de volledige garanties van alpha innotec. “Dit is met name voor installateurs die meerdere systemen per jaar gaan opleveren een interessante opleiding”, zegt Overbeek.

Maar er is meer: zo zijn er specifieke opleidingen voor regeltechniek. Alpha Home, maar ook de Uponor Smatrix regeling kunnen als master/master-regeling voor een warmtepompinstallatie worden toegepast. Daarnaast is er met Metro Therm een nieuwe smaak in het Nathan-assortiment die ventilatielucht toevoegt als warmtepompbron, en heeft Nathan met Ross ook een lucht/water-warmtepomp merk in huis voor de grotere (collectieve) systemen. Ook hier is met name de regelaar onderwerp van de opleiding.

Andere trend is dat veel adviseurs en installateurs te maken krijgen met aanvragen voor totaalpakketten. “We zien een duidelijke verschuiving naar grotere systemen. Daarbij moet je denken aan grotere collectieve bronnen, met decentrale tapwater warmtepompen voor individuele woningen, bijvoorbeeld in gestapelde bouw.” Hierbij komen technische vraagstukken van bronboring tot aan exploitatie naar voren.  Nathan kan door eigen engineering, het eigen boorbedrijf en servicetechnici veel ondersteuning bieden. “We werken ook aan een opleiding om onze klanten mee te nemen in dit traject.”

De opleidingen worden in principe verzorgd vanuit de Nathan Academy in Zevenaar. “Hier hebben we met opleidingslokalen, een practicum met werkende opstellingen en een showroom alle faciliteiten”, zegt Erik tot slot. Overbeek. Uiteraard is het ook mogelijk de opleidingen op maat in-company te verzorgen.

Nathan Academy 11

Ondernemer

“Onze kwaliteitsstandaard vraagt om kennis”

Aarde.nl heeft bewust de keus gemaakt om geen prijsvechter te zijn. De Tilburgse installateur werkt enkel met A-kwaliteit inclusief servicepakket, en kiest daarbij overduidelijk voor de bovenkant van de markt wat duurzame techniek betreft. “Die keuze verplicht om ervoor te zorgen dat onze monteurs van de hoed en de rand weten”, zegt bedrijfseigenaar Henk van Campenhout.

Aarde.nl uit Tilburg heeft ‘passie voor duurzaam’ als payoff. Toen Henk van Campenhout in 2016 met dit bedrijf startte, wist hij één ding zeker: de zonnepanelen, zonneboilersystemen en warmtepompen die hij adviseert, installeert en onderhoudt moeten technisch top zijn. Het bedrijf begon klein, maar viert het eerste lustrum met 33 medewerkers en een regionaal werkgebied dat een groot deel van Brabant bestrijkt.

Van advies tot onderhoud

Aarde.nl is geen bedrijf dat voor de snelle verkoop gaat. De basis is een goed advies. Hiervoor heeft het bedrijf 6 verkopers op de weg die de weg plaveien voor de techniek. “Indien nodig helpen ze mee met financiering en subsidies. In die dienstverlening gaan we best ver”, zegt Henk. Daarmee kiest het bedrijf qua doelgroep ook voor de bovenkant van de markt.

Is dit adviestraject klaar, wordt er technisch geëngineerd. Op dat moment komt de werkvoorbereider annex hoofdmonteur ten tonele, die volledig door Nathan is opgeleid. Hij brengt alle ingrediënten samen, maakt het technisch ontwerp, stuurt de montage aan, en stelt de apparaten in bedrijf. “Onze klanten betalen voor het advies, de installatie en de totale ontzorging, inclusief onderhoud via een abonnement. Dat betekent dat de Aarde-monteurs van de hoed en de rand moeten weten.

Nathan Academy 4

Veel gevraagd aan vakman

Intern betekent dat veel tijd steken in kennis en opleiding. Henk: “Ik zie dat een loodgieter of cv-technicus vrij eenzijdig opgeleid is.  Een vakman, dat staat buiten kijf, maar juist in de duurzame techniek vragen wij méér van een monteur. Denk daarbij aan kennis van elektra en koeltechniek. De warmtepomp is een apparaat waar meerdere installatiedisciplines samenkomen. De wildgroei aan warmtepompaanbieders zien we terug in de kwaliteit van de meterkasten. Een monteur die warmtepomp-details als stuurstroom en stekkers goed aan kan sluiten, halveert de tijd voor inbedrijf stellen. Zo kun je door gerichte opleiding je eigen werkproces veel efficiënter maken. Iedereen moet doen waar hij goed in is.”

Inmiddels plaatst Aarde.nl wekelijks 2 à 3 warmtepompen. Het bedrijf heeft de wind in de zeilen en de montagecapaciteit bepaalt de grens aan de groei. Dit jaar gaat het bedrijf verhuizen naar een nieuw pand waar de showroom twee keer zo groot wordt. “Op dat moment kunnen we weer nieuwe stappen gaan zetten in het verduurzamen van onze regio.”

Collega’s die gaan opleiden adviseert hij om goed te kijken naar het gewenste niveau. “Er zit een grote diversiteit in. Wanneer je monteur beginnend is, wil je niet dat hij op cursus niet aan kan haken. Andersom moet een gevorderde niet gaan duimen draaien, wanneer hij een dag aan kennisverrijking gaat doen.”

De specialist

Eerst de kennis, dan pas sleutelen

“Er zijn genoeg monteurs die in de praktijk willen leren. Maar ik wil niet dat mijn klanten de dupe moeten zijn van onze fouten omdat we de basiskennis niet op orde hebben.” Bas van Rijthoven van Aarde.nl doorliep bijna alle opleidingen binnen de Nathan Academy, en is daarmee naast volwaardig warmtepompspecialist ook een ambassadeur van alpha innotec

Bas van Rijthoven is werkvoorbereider bij Aarde.nl, het Tilburgse bedrijf dat het adviseren, installeren en onderhouden van duurzame techniek als specialisme heeft. In zijn rol is hij verantwoordelijk om de verkochte duurzame installaties te vertalen naar goede technische ontwerpen. Daarnaast verzorgt hij de inbedrijfstellingen van de warmtepompen. “Ik ben werktuigbouwkundig onderlegd vanuit de metaalbewerking, maar ben me met een hoop elektrakennis de laatste jaren gaan richten op de duurzame techniek. Net als dat ons bedrijf vanuit de pv-panelen ook steeds meer richting de warmtepomp ging bewegen.”

De eerste alpha innotec-warmtepomp twee jaar geleden gaf de aanzet: er is kennis nodig. Bas: “Aarde is een bedrijf dat qua servicegraad boven in de markt zit. Dat betekent dat onze klanten verwachten dat de monteur het juiste installeert, antwoord heeft op elke vraag, en elke storing kan oplossen. Ik ben me er echt in vast gaan bijten. Dat zit in mijn aard: ik wil alles weten van de techniek, voordat ik er mee aan de slag ga.”

Nathan Academy 12
Henk met bus

Elke monteurs is anders

Aarde.nl heeft monteurs met verschillende specialismen. Installatie-monteurs die goed zijn in leidingwerk, elektriciens die alles op het gebied van elektra kunnen verzorgen. Bas zelf is helemaal thuis in de inbedrijfstellingen van de warmtepompen. “De kunst is om binnen ons bedrijf generalisten op te leiden met hun specialismen. Op dat moment kunnen we effectief met de inzet van onze mensen omgaan, zodat we in zo weinig mogelijk tijd puike warmtepompinstallaties op kunnen leveren. Een voorbeeld: de opwarmtijd van een warmtepomp (enkele uren), zijn voor een elektricien verloren uren. Dit betekent dat je je mensen zo in moet plannen, dat iedereen doet waar hij/zij goed in is. Niet iedereen hoeft F-gassen te hebben, om met warmtepompen aan de slag te kunnen.”

Volgens Bas moet je als installateur kritisch zijn op waar je de kennis ophaalt. “Ik zie toch nog veel dat de reguliere opleidingen vrij eenzijdig zijn, en dat spreekt me aan in de Nathan Academy. Wij kiezen voor een beperkt aantal merken, maar daarvan willen we écht alles weten: de plussen maar ook de kritische punten. Die kennis kan ik intern weer uitdragen. Want ook wij als installateur moeten zelf gaan opleiden om aan de juiste mensen te komen. Zo doen we dat bij Aarde nu ook: we zoeken een ‘goede kop’, en gaan er dan mee aan de slag. Want groei betekent in veel gevallen: goede monteurs hebben.”

De warmtepompen van alpha innotec kennen voor hem weinig geheimen meer. Bas volgde het complete cursusaanbod van de Nathan Academy. Binnen Aarde.nl is hij nu het technisch geweten voor zijn collega’s, en voor de klant de borging van de bedrijfskwaliteit én de garantie van alpha innotec. “Straks hebben we met onze nieuwe showroom en een hoog kennisniveau: de basis voor verdere groei van ons bedrijf.”

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

  1. Maandelijks de nieuwsbrief in jouw mailbox
  2. Duizenden professionals gingen je voor
  3. Blijf op de hoogte van de laatste trends & ontwikkelingen