Duurzaam nieuw hoofdkantoor voor Nathan

Integratie van hoogwaardige architectuur en innovatieve technologie

Eind 2016 wordt er gestart met de bouw van een nieuw hoofdkantoor voor Nathan, gevestigd in de gemeente Zevenaar. En niet zomaar een hoofdkantoor: het nieuwe pand is geheel in lijn met de visie van Nathan op duurzaamheid. Het nieuwe hoofdkantoor, ontworpen door architectenbureau WillemsenU, laat zien hoe architectuur bouwkundige materialen en producten kan combineren met klimaattechniek om een duurzaam gebouw te ontwikkelen.

Duurzaamheid door samenwerking en integratie techniek en architectuur

Het pand wordt gebouwd volgens de nieuwste technieken op het gebied van duurzaam verwarmen en koelen. Door in een vroeg stadium samen te werken met alle specialismes, is het mogelijk geweest een duurzame totaaloplossing te bereiken die bouwkundige installaties combineert met een efficiënte constructie en hoogwaardige architectuur. Het nieuwe hoofdkantoor zal dienen als een voorbeeld van deze totaaloplossing, doordat de producten van Nathan (Uponor en alpha innotec) toegepast worden. Daarnaast bevat het nieuwe kantoor lesruimtes voor theorie en praktijk, die ingericht zijn om kennis van duurzame installaties en de succesvolle integratie hiervan over te dragen.

Betonkernactivering

Binnen komt er een aangenaam stabiel klimaat, doordat er gebruik gemaakt gaat worden van betonkernactivering met warmtepomp en bronnen en de ventilatie met warmteterugwinning om de hoge duurzaamheidsdoelen te halen. De keuze voor betonkernactivering zorgt voor een zeer duurzaam gebouw dat techniek en design optimaal combineert. Door het in de betonvloer opnemen van de meeste installaties en het weglaten van het gebruikelijk verlaagd plafond komt het schoonwerk betonnen plafond in zicht en kan ongestoord warmte-uitwisseling plaatsvinden tussen de vloer, het plafond en de ruimte. Alleen de in het beton gestorte roosters voor luchtbehandeling, armaturen voor de basisverlichting en de sprinklerkoppen blijven in het zicht. Een strak beeld met minimaal gebruik van materiaal en een stabiele temperatuur zijn het resultaat.

Duurzaamheid in vorm en concept

Het ontwerp van het gebouw is afgestemd op de omgeving om het energie-nul concept te ondersteunen. De toepassing van luifels en de oriëntatie van de open gevels naar het zuiden benutten de warmte en licht van de zon en weren die waar nodig. De toegepaste materialen, zoals de pv-cellen in het atriumdak en triple beglazing, worden naast hun bekende duurzame eigenschappen tevens ingezet met een zonwerende functie om het klimaat stabiel te houden.

In onderstaande afbeelding is te zien welke maatregelen er getroffen worden om het pand zo duurzaam mogelijk te maken